Istočnik

Бр. 5.

ИСТОЧПИК

Стр. 119

Нове књиге и листови. Гласник православне цркве у краљевинп Србији. Орган Архијереског еабора. Година III. Уредник: Доброслав М. Кпвачеви/1. Свеека за Јануар. „Гдасник" излази у мјесечним свескама. Цијена за иноетранетво оа поштарином на годину 16 круна. Биоград. Државна штампарија. 1902. Душа И Бесмртност. Напиеао Александар ЖивановпЛ , православни свегатеник, професор-катихета у кр. ередњим заводима осјечким. Отштампано из „Источника". Цијена 1 круна и 60 потура. Сарајево, ГГрва српска штампарија Ристе Ј. Савића 1901. Велнка осмина. Стр. 151. 0 кневу Павлу Раденовићу. Приложак историји Босне крајем XIV. и почетком XV. вијека. Од Јована РадониЛа. Велика осмина. Стр 52. Нови Сад 1902. Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића, (Отштампано из „Летописа Матице Српске"). Цијена?

Јавне благодарности. Честити Србин, врли хришћанин и подпредеједник овдашњег црквеног одбора госп. Иле Тодоровић и његова еупруга Миша, из чисте хришћанске побожности још у години 1895. даровали су овом св. храму звоно у вриједности од 1000 круна. Тај свој побожни дар умножили су и ове године тиме, што су у грунтовници преписали и овој цркви поклонили 11 комада земље оранице и кошанице у вриједности од 3500 круна. — Као божићни дар дароваше двије цјели ваће иконе праве руске израде и то Христа Спаситеља и пресв. Богородице у вриједности 48 круна. О Михољу дану набавише једну еребрну теплоту у вриједности 16 круна. Потписани у име црквеног одбора и народа ове парохије реченим дароватељима изриче највећу и најсрдачнију благодарност и захвалност на тако родољубивом хришћанском дар_у. Још је обадвоје у доброј мужевској снази, те молимо свемогућег Творца, да. им строструко плати на тако обилатом дару и испуни њихове давнашње жеље. Црквени одбор закључио је да им се имена при св. богослужењу на проскомидији спомињу, а послије њихове смрти, да им се имена запишу с поља крај црквених врата, те на пошљетку, да им се вјечити спомен чини. У Пецкој (код Варцар-Вакуфа), 2. фебруара 1902. За црквени одбор. Предеједник: Навле Убавић с г свештеник.

Званични огласи. Српско-православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Број 92/1902. О ЗГ 1 Ј71 С- 3—3 Јавл»а се одсутној Марици рођ. Ђурковића, одбјеглој супрузи Симе Крстановића из Травника, да ју је супруг са злонамјернии раекидањел брачне заједнице и прељубом оптужио. Усљед тога позива се одсутна Марица, да се до 15. маја 1902. год. овој консисторији или часном госп.