Istočnik

Вр. 8.

Стр. 191

г. ЕШп^ег — да они увијек имају и имаће на ушу и пред очима саио чисто и иеповријеђено учење своје цркве, те све оно, што се било ма у којим туђим ауторима налази, а што се са нашим православним учењем коси — као неистинито и неосновано одбацују. Примјетити нам је даље, да томе господниу неће бити да је толико стало до очувања чистоте православља нд богослокском училигату у Рељеву, него га печалп свакако та околност, шшо се рељевски наставници не служе римокатоличким ауторима. Отуд онај вапај па и јед ! ЕПпс Шае 1асптае ! На завршетку имали бп томе господину само још оволико рећи: не старајте се ви господине, како ћемо ми своје православно учење и науку своје цркве традирати и неповријеђеном је очувати, него би ви боље учинили, када би своју сабраћу свећенике посавјетовали, да не наладају онако дрско и са црквених катедара цркву иравославну и свевенсшво њено^ ако вам је у истини стало до неке љубави и слоге, за којом ви сви „шобоже" толико чезнете. Уредник.

Званични огласи. Српско-православна АЕ. Консисторија Дабро-босанска. Број 398. О 17 л. а, с. Јакља се отсутном Пери Јурићу из Гацког, да је супрузи његовој Анђи рођ. Слијепчевића, станујућој у Сарајеву подијељепо право, да га због злобног напуштања у сврху развода брака очтужи. Ушљед тога поново се позива оитужени Перо, да се овој консисторнји или свом уреда ради постављеном заступнику г. Јовану Ђ. Ззрићу консист. канцелисти, до 20. јула 19?2. год. тпм сигурније пријави, што ће се парница иначе и без њега а са његовом евентуалном штетом довршити. Срп.-прав АЕМ. Консисторија Дабро-босанска.

Српско-православна АЕ. Конснсторија Дабро-босанска. Број 304/1902. г _ 3 О Г Ј1 а- С. Јавл>а се отсутном Стојану Вучковићу нз Сочице (који је наводно у Србију пребјегао и тамо име промијенио\ да је његовој злобно напуштеној супрузи Ан^и рођ. Милошевића у Сарајеву дозвољено, да га ради развода брака утужи. У ту сврху позива се Стојан, да се до св. Илије 1902. год. овом духовном суду, или часном г. Петру Лалићу, ђакону у Сарајеву, као свом уреда рзди постављеном заступнику, тим сигурније прнјави, што ће се парница иначе и без њега а на његову могућу штету довршити. Срп.-прав. АЕМ. Консисторија Дабро-босанска.