Istočnik

Б. 19.

ИОТОЧНИК

Стр. 475

заједнице у сврху развода брака утужи. Усљед тога поново се позива отсутни Милан, да се овоме духовном суду или своме на сопствени му трошак уреда ради постав.љеном заступнику госп. Савц Савићу, консистор. дневничару до празника Ваведења 1902. тим сигурније прлјави, што ће се иначе парница и без њега, а на његову могућу штету довршити. Сарајево, 1. августа 1902. Српско-православна АЕМ. Консисторија Дабро босанска.

Српско-православна Митропол. Консисгорија Бањтлучко-бихаћка. Крој 1077. 2- 3 Е д и к т. Јелисавета Гога рођена Рауш супруга Стојана Роге из Драксенића, која је свога супруга прије шест мјесеци злобно напустила и у с-вијет, не зна се куда, отишла, позива се овим да за шест мјесеци^ рачунајући од дана првог уврштења овог едшста у новииама пријави овом духовном суду своје садашње боравиште, да би јој се могла уручити овдашња одлука бр. 256 ех 1902. у против њој заметнутој бракоразводној парници од стране њезиног супруга, јер ће јој се иначе на њезину опасност поставити уреда ради скрбник (заступник), коме ће се споменута овдашња одлука доставити и с којим ће се даљи бракоразводни поступак у споменутој парници правовал»ано провести. Из конзисторијске сједнице. У Бањалуци, 14/27. августа 1902.

Извјештај. Сматрамо за дужност да обавијестимо српски народ о досадашњем успјеху друштва „Просвјете" ? да се види, како друштво у свом почетку напредује. У Сарајеву је био добар одзив одмах у почетку, те се већ 18. августа изабрао главпи одбор, као што је већ јављено у Источнику. Бро} чланова је непрестано растао тако да данас има у Сарајеву 373 члана н то 3 добротвора 60 утемељача и 310 помагача. У брзо се и у Мостару и Бањој-Луди скупило 100 чланова, тако да се и у та два мјеста 1. септембра изабрао пододбор и то у Мостару на приједлог госп. Војислава Шоле, а у Бањо; Луци тајним гласањем. У Мостару је изабран за пресједника г. Алекса Шантић, за тајника г. Милан Ћуковић, за благајника г. Алекса Петрић, за првог ревизора г. Др. Пера Ивановић, а за другог ревизора г. Томо Кашиковић. У Бањој Луци је изабран за пресједника господин Илија Л>убибратић, за тајнвка г. Дамјан Грбић, за благајника г. Александар Маслеша, за првог ревизора г. Душан Пиштељић, а за другог ревизора г. Др. Јован Ивковић Број чланова у Мостару износи 246 и то: 5 дсбротвора, 40 утемељача и 201 помагач, а у Бањој Луци 30 утемељаћа и 107 помагача. Внше се ни у једном мјесту