Istočnik

Бр. 8.

до Недјеље месопуспе. Од месопусне Суботе до Васкрса — Паохе свршује се на празнике с полијелејем свакидашње вечерње; 3. Велико вечерње а не бдјеније свршује се на дан сн. три Јерарха (30. јануара), ако овај празник падне у понедјељак и вторник сирне седмице; 4. Велико вечерње свргпује се у сриједу Преполовљења и 1. и 13. септембра, премда ови нразници немају на јутрењу полијелеј; 5. Велико вечерње свршује се у очи свнју српских светаца, кад се у очи њих не свршује бдјеније. Велико вечерње се свршује на сам празник и то: 1. Први дан Васкрса, цијеле свијетле седмице и у Томину Недјељу; 2. На Господске празнике и то: Божић, Богојављење, Преображење, Вазнесење — Спасов-дан, Педесетпицу — Духове и Крстов-дан (14. септем.); 3. У очи Божића и Богојављења и онда је спојено с литургијом, и на велики Петак. У обичне седмичне дане св. Четрдесетнице не држе се бденија, а то се види из тога, што у Типику нигдје нема ни спомена о свршавању бденија у те дане Осим са јутрењем свршава се вечерње у велиКи пост заједно са 3., 6. и 9. часом и изобразителнима и литургијом пређеосвећеном; с литургијом Василија Великог на велики Четвртак и велику Суботу и с литургијом Златоустовом на Благовијести, ако Благовијести падну ма у који дан осим у онај дан. кад је правилом одређено, да се свршује Василијева литургија. Велико вечерње се свршује овако: кад се не свршава бденије тго отпусту 9. часа, ако се држао у притвору, улази свештеник и сви с њиме у храм и ставши свештеник пред св. двери чини три мала поклона и узевпш епитрахиљ 1 ) благосиља га, целива крст на њему, меће га на се и свукавши завјесу почиње вечерње са возгласом: Бллго1локж-и Бог"ћ нлшг... Длжнк. Пр'1'идит( иоклоннуШа ... 3 -пут. Пс. 103 Клнгоглокн д8|Н! ,110а Госноди . . , 2 ). Оллкл и нмн'{:: ЛллнлУУл . . . 3-пут. Сллкл Т(К-6 Г>ож! 3 -пут. .Тектенија велика 3 ). Возгллс-к: 1лкш ИОДОКЛСГТч . . . (1.11ИН1. Катизма редовна.

Ј ) Овако стоји у Типику. ТТа први мах ово изгдеда нејасно. Но ваља знати, да се еиитрахи.т. наиа8и објегаен на дверима или на десној страни двери, гдје га је свештеник оставио ириликом погаљедњег богослужеља.

2 ) Овај псалам пове се „предначинатељним" и то не зато, што би он био први међу псал-

мима него зато, што њиме почиље прва дневна служба — вечерње, а с њиме и све остале службе.

Свијет^е седмице мјесто овога псалма поји се: »ХрТгтоск когкркЕ . . .« са стиховима : > Дд

коскркштт* Богт* . . .«

За вријеме читања овога псалма чита свешгеник пред дверима тзв. „свјети 1ничне молитве.

Ових молитава има седам и навивају се „свјетилничним" зато, што је одређено, да се за вријеме читања истих пале свијећо ; што садрже у себи благодарност Богу за ноћну свјетлост, која нам је дарована у свијећама; што се читале при заходу сунца, а ђакон је за то вријеме кадећи храм носио упаљену свијећу; што у њима молимо Бога, да нам освијетли пут нашега живота, да би могли ходити у правди, истини и врлини.

8 ) Види примједбу 5. на свакидашњем вечерњу.