Istočnik

Бр. 13. и 14. ИСТОЧНИК Стр. 223 Изнбранн учитељ дужан је ученике у сва четири разреда у прописаним предметима обучакати и сваке недјеље и празника за пјевницом појати. Компетенти нека се манастирској управи нзјдаље до Пре )бражења ((). августа) о. г. са молбом и потребним документима пријаве. Првенство на ово мјесто имају свршени ре,љевски богослови п неожењеии учитељи. У манастиру Озрену, 10. јуна 1904. Управител. манастира: Васалије ЋцковиИ.

1Б31а, , х 1 је ,т з:а,ј. На српско-православној осиовиој школи у манастиру Дужима (Требиње) расписује се оким натјечај за учител>а. Годишња је плаћа учитељу 700 круна а уз то: стан, храна, огријев, освјетљење и послуга у манастиру. Учител, треба да је пракославпе кјере и да је свршио кпју препарандију или богословију. Норед иаставе у сва 4 разреда, још је дужан поучавати дјецу црквеном појању, при богослужењу у цркгш појати и у манастиру перовођа бити. Ко жели оно мјесто заузети, нека изволи своје свједоубе о свршении наукама са свједоџбом о моралном владању и молбом окој управи најдаље до 15. августа о. г. (по ст. к.) поднијетп. Манастмр Дужп (Требин.е) 1. јула 1904. године. Настојатељ: Герпсим ЈоваповиИ, игуман.

Ззмаљска влада за Босну и А'ерцеговину. Број 97400/1. 1]Ра.С1т:и:с иа/тје^аоа,. У сјеменишту псточно-православног богословског училишта у Рељеку упражњено је више питомачких мјеста, која ће се попунити почетком школске године 1904./1905. Питомци добивају у сјеменишту бесплатан стан, храиу, одијело и наставу у богословским предметима, осим тога свршетком школске године примјр|)атт путни трошак за одлазак својијем домовима преко ферија. За нопуњење овијех упражњених питомачких мјеста, расписује се овим натјечај са додатком, да на то односеће се молбенице управити ваља падлежноме епархијскоме митрополиту до најзад 28. јула (10. августа) тек. год.