Istočnik

Стр. 290

ИСТОЧНИК

Бр. 19. и 20.

Мостару, а 28. августа о. г. Гаврило Таминџија, парох звијерински, у протопресвитерату билећком. Иостављеље. За администратора I. парохије у Мостару и за привременог надзиратеља мостарског протопресвитерата постављен је 1. јуна 1904. год. јереј Јовап МуцовиЛ, привремени свештеник II. мостарске парохије. Српско-православна Бањалучко-бихаћка Митрополија. РукополоЈкеље и иостављење. Његово Високопреосвештенство господин Митрополит Бањалучко-бихаћки Евгеније благоизволио је дана 19. и 20. септ. о. г. на св. и божанственим литурђијама у цркви у Бранешуима, рукоположити свшеног богослова са степеном кандидата богословља Казанске Духовне Академије (Русија), Стевана ДушаниАа, родом из Прибинића котара тешањског, за ђакона односно ирезвитера. Исти је постављен за администратора новооснованој парохији Дабарској, у протопресвитерату Старо-мајданском.

Нанленовање. Поглавица земаљске владе наименовао је свршеног слушаоца православног богословског факултета свеучилишта у Черновици дра. Васу ЗрниКа намјесним учитељем (суплентом) у српско православном богословском учи лишту у Рељеву.

Назори Мартина Лутера о проповједништву. Цроповијед зауаима у пастирској служби најважније и највид није азјесто. Опа је битни шо пастирске службе. Но у колико је проповијед важко дјело, у толико је и трудно. Да пастиреве ријечи не прохује као вихор, него да пожњу успјеха, мора се пастир што више трудити, да што боље усвоји чачин Христова проповиједаша. Пастир мора појмити сву важност, висину и величину црквеноучитељских дужности. Он мора осјећати потребу озбиљне и свестране спреме за пропонијед и у том правцу мора непрестано да ради и гледа, како ће се што боље усавршити. Само тако се пастир може надати успјеху свога дјелован.а, само тада ће ријеч његова бити плодно сјеме. 0 проповједништву можемо наћи врло много високих и лијепих мисли у светоотачкој литератури. И нонијих радова у томе има, али у нашој богословској литератури не, јер она је још у иовоју. те нрема томе и оскудна