Istočnik

источник

Стр. 221

библије. Међу многим раскошним примјерцима има и врло лијепа јеврејска библија од 1483 год. Међу раскошним издањима прво мјесто заузимају будистичке књиге. Једап примјерак прве проповиједи Будине, нађен на Цејлону, написан је на посребреном палмовом листу. Покрај те књиге стоји свети будистички рукопис, исписан на 236 палмових листова. Тај се рукопис чува у кутији од слонове кости, с фином резбаријом, који представља свете догађаје. Ту се налази рукопис из IV. или V. вијека, исписан на позлаћеном палмовом лишћу и други раскошпо украшени будистички рукописи, донешени из Тибета. Најстарији рукопис библије, написан у половини у IX вијека, стоји покрај драгоцјених листова загубљене јеврејске књиге Еклизијаста, која је била нађена у јеврејској синагози у Кајиру. Осим тога ту је и најстарији самарићански рукопис — литургија — написан 1258 г., затијем Коран, написан у 8. вијеку Куфиским нисмом. Јерменска је на ову изложбу послала најстарији потпуни списак Петокњижја Мојсијева, који је написао 464. год. ђакон Јован Амид.

Читу л а.

| Јеромонах Манастира Гомионице Герасил Кочпћ преселио се у вјечност дана 19. јуна о. г. — Покојник је рођен 1847., свршио је основну школу, рукоположен је 29. августа 1873 за ђакона, а презвитера 30. августа 1873.; као удовац покалуђерио се 1. октобра 1879. — Бог да му душу прости! •ј" Дапид Латинокнћ парох врточки у протопресвитерату бихаћком испустио је своју душу након тешког и дугог боловања у 57. години живота. Рођен је био 1848. године. Рукоположен за ђакопа 14. јула, а 20. истог мјесеца 1874. год. за пресвитера Сахрањен је уз цркву своје парохије у присуству многобројног народа који је покојника врло поштовао. Лака му црна земља и вјечан спомен међу нама!

Јавне захвалности. Смрћу мога милога и мепрежаљенога родител>а Јефта Ђуровића нротојереја добио сам многа брзојавна и писмена саучешћа, на која немогу сваком појединцу одговорити, те овим изражавам моју најтоплију захвалу, како у име моје, тако и у име моје ожалошћепе породице. На првом мјесту нека је срдачна хвала високој земаљској влади, која је путем котарског уреда у Вишеграду саучешће изразила. На по се нека је срдачна хвала Високо-преч. Конзисторији Сарајевској и Њ. Високопреосвештепствима гг. Николају Мандићу и Петру Зимоњићу на брзојавном саучешћу. Исто тако нека је хвала котарском предстојнику г. Владимиру Бесаровићу, који је са кот. чиновништвом на погребу присутан био; нека је хвала госн ; мајору Јозефу Фислу из Вишеграда, који је са својим часницима како па погреб дошао тако и писмену сажалницу изразио, исто тако нека је хвала Отону Денку надмјернику из Вишеграда к< ји ми писмено саучешће изјави.