Izučavanje jedne dvostruke fermentske akcije

ИЗУЧАВАЊЕ ЈЕДНЕ ДВОСТРУКЕ ФЕРМЕНТСКЕ АКЦИЈЕ 197

Мапзоп Аша“ с једне стране, Н. Е. Агтејгопе, Е, КЕ. Агтејтопо и Е. Ногфоп“, о друге, први су показали да се у хидролизи амигдалина помоћу емулсина бадема, редукујући шећер и цијан-водоник не појављују у току реакције у односу од 2 молекула гликозе према |! молекулу цијан-водоника, однос у коме се ти продукти налазе када јг реакција свршена.

Доцније смо забележпли“ да се и у хидролизи амигдалина под утицајем Фермената пужа, Непх ротала, редукујућа моћ и цијан-водник не појављују у теоријској размери коју изискује горња Формула. Али у овоме случају одступање од теоријске размере јесте супротнога правца од онога констатована за емулсин бадема: док при утицају овога последњега Фермента редукујући шећер појављује се у вишку према цијан-водонику (сматрајући да је нормалан "однос 8 мол. гликозе: | мол. СМН) дотле при утицају Фермената НеПх-а, наилазимо на мањак гликозе према нађеном цијан-водонику у истом тренутку. У оба случаја пак, производи, дијан-водоник и гликоза, налазе се у теријском односу када је реакција довршена.

Најзад ту скоро, Јаућег“ је утврдио да Ферментска течност АзретаЦиз тлдет-а садржи увек више амигдалазе него ли амигдалиназе, што значи да амигдалин под утицајем те Форментске течности даје у току реакције вишак редукујућега шећера према

" Мапзоп Ашд. Тће ћудгојуваа об Атусданп ђу Епа. Јоптпа] ој «ће сћет. 5ос. об Гопдоп. ХОШ. 1251—1281 (1908).

УН. Е. Атлааетопе. И. К. Аттшабгопо апа Е. Ногбоп, Тће Еплушев о Епа, РгосееШпсв ој ће гоуа1 Зосјеђу, Зеле В; 80. 821 (1908).

8 Ј. (Паја. Ебпде Фез Еегтелфа (ез ојисозшев еб Чез ћудгафев Че сахђопле итд. Ралз 1909. |

+ ЈауШћег. Хе еђ збестенопз Фтазбазтуцез, ВиЛ. де Ја Бос. сћип (8) ХИ—ХЛУ. 91—92. Ебугег 1918.