Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

58

уда све могуће правне односе, који проистичу из државине срећака између банкарске куће (или њеног правног пријемника) као издаваоца и трећих лица, признаје се надлежност бечког трговачког суда“.

И ако комисија налази, да према пројекту уговора, као што он сада гласи, не може бити никакве одговорности до друштва Црвенога Крста, то комисија ипак жели, да се у тексту срећака а према 5. 15 пројекта, та неодговорност друштвена утврди, јер текст срећака, које се у свет пуштају и које односе између купаца њихових и издавалаца регулишу, меродаван је за питање о одговорности, пошто уговор веже само уговорне стране. Из ових побуда и разлога комисија жели, да јој се у своје доба дефинитивни текст срећака изнесе на оцену од стране Главног Одбора.

Чланови комисије:

Ј. А. Максимовић члан Касац. Суда. Ј. М. Лешјанин председник суда београдско трговачког.

Алекса (. Јовановић члан Касације. Андр. Ђорђевић проф. вел. школе.

Ј. Ђ. Авакумовић члан Кас. Суда.

По прочитаном мишљењу комисије, секретар као известилац одборски, саопштава да је Одбор усвојио мишљење правничке комисије, и да се према томе 5 Т-ом додаје оно, што је комисија предложила, а 5 14 да гласи такође по њеном предлогу. У свима осталим наређењима остаје предлог онакав, како је печатан и члановима распослат. Пошто је затим објаснио још неке тачке уговора, отворена је дебата о самом пројекту.

Гг. Мих. Вујић, Коста Павловић. Мил. Андоновић, Панта Срећковић, Ђорђе #R. Ђорђевић, Мил. Кр. Ђорђевић, Антоније Радовановић, Свет. Николајевић говоре против предлога.

Гг. Милан ER. Ђорђевић, Мих. Јовановић, М. Ст. Марковић, Ђорђе С. Симић, Сп. Стефановић, говоре за предлог побијајући наводе чланова, који су противног мишљења.