Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

1 ~

гл. Јов. Максимовића, Јована Авакумовића, Алексу 0. Јовановића чланове касационог суда, Јов. М. Лешјанина, председника суда београдско-трговачког, и Андрију Ђорђевића професора велике школе.

Комисија дала је своје мишљење на писмено и оно гласи овако :

5 априла 1880 год. у Београду. О:

На позив Главног Одбора друштва Првенога Крета ćaстала су се данас доле подписана господа, коју је Главни Одбор умолио, да даду своје правно мишљење о пројекту уговора са Ад. Шпрингером « Кеселом O срећкама у корист српског друштва рвенога pera, a на име о томе, да ли по томе пројекту уговора у опште или по ма коме члану његовом по наособ, може произаћи каква материјална одговорност друштва Црвенога Крета.

На ово изјавише потписани :

Текет уговора према својој садржини не даје никаква 0ос= нова одговорности друштва Дввенога Крета ни према сауго-

ворачу ни према држаоцима (купцима) срећака. Начелно по грађанском законику сауговорачи одговарају један према другоме и трећима само онолико, колико се уговором обвежу.

Одговорност МЕ Црвенога Крста према купцима срећака искључена је. Зи 5. 5 а нарочито 5. 15 уговора, који изреком упућује купце на тарантију, која им се даје, а то је Ма

. 13-тим пројекта уводи се надзор за извршење уговора. Ово ТЕ врло умесно, пода тога наређења нема, друштво би требало да га унесе у текст уговора. То не повлачи никакву одговорност друштва Првенога Крета, но даје јачу гарантију, ла се име друштва не злоупотреби.

Код 5 7. треба додати наређење, да квита о положеном депо-у буде на чувању код срп. друштва Црвенога Креста.

14 треба ради јасноће боље стилизовати. Мишљења смо да треба овако да гласи: