Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

КС O

1. MepKyp ће са обвезницама предатим му од друштва. Црвенога Крста располагати начином, који му се најудеснији чини, а друштво Шрвенога Крста неће моћи мешати се у то.

8. Исплате обвезница и на њих припадајућих премија па= вршива ће се на српским државним касама, као и код оних иноземних фирми, које ће се касније означити.

9. За пспунење овим споразумом примљених обвева Меркур ће при потпису дефинитивног уговора између њега и његове финансијске групе с једне стране и српског друштва Црвенога Крета са друге стране, положити кауцију од 100.000 српске 5'/ амортизабле ренте или српских железничких 06везница. За подпис дефинитивног уговора од стране Меркура и његове групе оставља му се рок до 19/31 Декембра 1884 г., а Српско друштво Шрвенога Крста обвезује се да до истека овога рока неће ни с ким упуштати се у преговоре сличне операције и да је дефинитивно везано за садањи споразум, чим се до 19/31 Декембра т. г. горе именована кауција положи,

10. У елучају да Меркур уговор не одржи, не може он тражики никакву накнаду за трошкове а кауција споменута у предидућем члану, припашће као накнада СОрпеком друштву Црвенога Крета. У том случају уговарачи су ослобођени од свију међусобних обвеза и Меркур нема ништа да плаћа Орп= ском друштву Црвенога Крета, а ово је власно да своје срећке другоме прода.

11. У члану 9. споменута кауција у суми од 100.000 mmнара врати ће се потпуна Меркуру, чим наступи један од ових случајева :

а.) Чим амортизациони фонд у 3,496.000 као и српском друштву Првенога Крста, сума у 600.000 динара према чл. 4. положена буде.

6.) Ако се за . . . . не добије одобрење за зајам, т. Ј. ако влада дотични закон неби одобрила и обнародовала.

Ако би српско друштво Првенога Креста добило тек касније одобрење за зајам, то се оно обвезује, да ће се из нова обратити искључно Меркуру ради емисије. У том случају Меркур се мора за 30 дана изјаснити, примали се емисије или не.

zec Muz a Meg aaa OB една