Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Пи

91

Српско друштво Црвенога Крета обвезује се да посредством краљевске владе изради KO,L IL. KD. Аустро-Угарске владе слободну продају срећака Српског Црвеног Крета и то према другом ставу 5. 11. у року од шест месеци од подписау 5.9. предвиђеног дефинитивног уговора.

3. Српско друштво Црвенога Крста обвезује се да 300.000 лутријеких обвезница уступи Меркуру, који је са своје стране обвезан да длримиш те обвезнице на своју одговорност а под условима, предвиђеним у сладећим тачкама.

4. Шри примању ових обвезница Меркур ће положити капитал за амортизацију у 3,496.000 динара 59/, српске амортизабле ренте, који је фонд потребан за исплату амортизације и премија (добитака) а по плану за амортизацију и извлачење што су оба уговорача усвојила. А државна каса, која овај капитал прима, водиће обрачун о интересу, који долази од амортизационог фонда, као и о оним квотама капитала, које се из тог фонда изузимају.

Меркур ће даље Српском друштву исплатити једаред за евагда у готовом новцу 600.000 словом шест стотина хиљада динара.

5. Штампање и посао око израде срећака иде о трошку Меркуровом, а под надзором комисије, о којој говори члан 13.

Шталшара, којој је поверена израда срећака, предаће срећке друштву Црвенога Креста.

Ако Меркур хоће, пошто је положио новчане суме, споменуте у члану 4-ом да отпочне емисију пре него што су дефинитивне обвезнице готове, он је властан да изда привремене признанице (Табегттивећете), а дужан је да ове после замени са дефинитивним обвезницама.

6. У току првих шест месеци по обнародовању закона, којим се зајам одобрава, Меркур ће одредити термин, кога ће примити обвезнице и положити у чл. + овога споразума споменуте суме.

јер по законима у тој монархији постојећим, могу се тамо слободно продавати само оне срећке, које носе на себи изјаву државне гарантије.