Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

IV

У исто доба јавио је да ће одржати и једно предавање о Црвеном Крсту, коме је дао назив „Срце u душа Европе“.

Спремајући то предавање за педесетогодишњу прославу Црвеног Крста, Др. Владан, по својој необично

великој списатељској продуктивности, сакупио је исто-

ријски материјал, који се у овој књизи објављује и који је толико обилат да може послужити не само за једно већ за читав низ интересантних предавања о Црвеном Крсту.

Овим својим богатим материјалом послужио се Др. Владан за своје предавање, које је у корист пострадалих од елементарних непогода одржао на Народном Универзитету у Београду 6. новембра 1926. год. На томе предавању дворница нове Универзитетске зграде беше препуна слушалаца, који су бурним пљескањем поздравили предавача, одушевљени његовим врло занимљивим

предавањем: „Срце и душа Европе“.

x

У овој значајној расправи налазе се и многобројни примери о страховитим ратним нечовечним догађајима. Ови примери наводе се, не да би се изазвала освета и мржња код народа, већ да се види како је рат и код најкултурнијих народа несрећа. Ратови у опште и не могу бити човечни. Када се зна како ратови у опште наносе људима тако страшне беде и невоље, да их и најхуманије друштвене установе не могу савлађивати, онда нам се већ тиме намеће дужност борити се најенергичније против рата.

Сваки, који се интересује за Црвени Крст и његову историју, наћиће у овој књизи толико занимљивих ствари, да ће је радо понова читати.

То се у осталом за Владанова дела по себи разуме и није потребно сад нарочито говорити о томе, како је Др. Владан, као ретко који од књижевника, у стању на врло занимљив начин представити историјске догађаје. Кад се то зна и све остало што одликује Др. Владана

баре апарати пет вен инат тетиве на