Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

21

депо ст. војске, Друштво Црвенога Крста отворило је нарочиту писанију која је дала 362.930 динара у помоћ војном санитетту, коме је Српски Црвени Крст сем тога набавио 40.000 пакета првог завоја. Год. 1909. дало је друштво 10.000 динара жртвама једне поплаве и отворило је за њих писанију, којом им је скупило још 83.141 динара. Ван Србије Српско Друштво Црвенога Крста помогло је рањеницима у Хили, пострадалима од земљотреса у Шпанији, жртвама глади у Русији, пострадалима од трешње у Ксанти, у Цариграду, у Љубљани, Црвеном Крсту боерском, у Мартинику, руском и јапанском Друштву Црвенога Крста, пострадалима у Ст. Србији и Македонији, у Калабрији, жртвама Везува, гладним на Косову, жртвама поплаве у Француској, жртвама једног пожара у Цариграду.

Као што напред поменусмо обогатило се наше друштво 1906-07. године једним лутријским зајмом са два милиона динара. На годишњој скупштини друштва, 15. августа 1907. одлучено је да се та два милиона унесу у дотадашњи неприкосновени фонд и да се огласи као стална главница, која се никада не сме трошити- него само интерес од ње, и то 5/, у мирно доба, а цео интерес у рату. Она четвртина интереса у мирно доба да се уноси у неприкосновени фонд. Благотворно дејство ових одлука показало се за време балканског рата. Друштво није свој капитал окрњило а извршило је своју дужност на изненађење и дивљење образованог света.

Новчано стање друштва пред балкански рат 1912. било је:

Неприкосновени фонд 2. -2,090.086 дин. Стални капитал . . . .. 237.347 , Мобилни капитал O IO EIT! 66.565

»

Свега 2,394.000. дин.

12. јануара 1896. Краљ Србије санкционисао је нарочити Закон о привилегијама Српског Друштва Црвенога Крста, Са тим законом наше друштво је међу првима, после белгијског, које је добило законску заштиту амблема црвенога крста као и законско усвајање одлука међународних конвенција, које имају карактер основних начела.

Друштво автономно. Анблеми друштвени су заштићени (свака њихова злоупотреба је кажњива). Санитетски материјал неутралних држава има слободан транзит преко Србије, и пренос бесплатан. Друшто је ослобођено од плаћања свију такса.

Члан 11] овога Закона гласи:

„Прибори које Друштво поручује у иностранству, све пошиљке из иностранства за Српско Друштво Црвенога Крста ослобађају се од царине, обрта, и сваке друге локалне или општинске таксе".

Овај Закон признао је право Српском Друштву Црвенога Крста да даје своја одличија, што је дотле стајало само у друштвеним статутима.

По својим правима и привилегијама Српско Друштво Црвенога Крста заузима четврто место међу свима друштвима Црвенога Крста на свету. Већа права и привилегије добила су само бугарско, јапанско и руско друштво Црвенога Крста. Та права и привилегије Српског Дру-