Jagoda

од чести само засењавају, и где сунце још дово ,љно упливисати може: на развијће дветова, на до-зревање, на укус и на мирис нлодова. Ретко засађени воћњаци, где поједине воћке на изменце засењавају, и тиме само повремено сунчану светлост скраћују, врло су згоднп за гајење јагода. Јагода је дакле сасвим удесан и природан пратпоц при гајењу воћа сваке врсте у опште. И опет, поред свега наведенога, није баш преко нужно , да је положај онакав, као што сад рекосмо; ми можемо добрих јагода добити п онда, ако и нису с погледом на положај земљишта свп услови испуњени, али у том случају треба вештином и радом оно надокнадити, што за усневање добрих јагода пнсмо могли у природи наћи. II на „присојцимд“, т. ј. лејама, које сујугу присојене нагнуте, могу јагоде врло добро да напредују, само ако има довољно воде на расположењу, кад за наводњпвање потребна буде. Овакови се присојци узпмају нарочито за извођење раних јагода.

О ЗЕМЉИ И ЊЕНОЈ ПРИУГОТОВИ

Многи тврде, да се за добро успевање јагода jnopa нарочита врста земље изабратп. Ја се, с мирном савешћу, усуђујем да кажем сасвим противно овим разлозима и кажем јасно и отворено: да јагода на свакој земљи усиева и рађа; али наравно

62