Jagoda

под тим условом, да на њу при нези већу пажњу обратити морамо, а та је пажња и сувпше незнатна према небројеним радостпма, које од јагода имамо. „Новина,“ којапре тога ниним пије засејавана бпла, најбоља је за јагоде; али еам ја виђао око Берлина и брао прекрасних, ванредно крупних, слатких и миришљавих јагода, на чистом су■вом иеску- али овом додајем још и то, да они људи, који су се гајењем тих јагода бавили, нису ни труда ни воде жалили. Виђао сам и то, да су јагоде красно рађале по авлијама у великим градовима, где су истина имали сунца и ваздуха, •али где земља није баш плодна, дрничава била. Домаћин те куће, врло вредан и заузимљив повртар, ископао је у својој калдрмисаној авлији 30 •сантиметара широке и толико исто дубоке рупе. и њих ]е напунио приправљеном, с буљиштем из-мешаном земљом, и ту је усадио своје љубимице јагодз. Сваке друге године вадио је он и земљу и бокоре из оних рупа, паје замењивао другом, новом земљом и другим младицама; тако је он чинио кроз више година, а за време раста, он их је неуморно пазио и неговао; у своје време заливао, изданке секао итд., па је уживао у резултату свога рада, јер је увек имао на трпези својој дивних и сладокусних јагода. iA Ћ&иескууш било је исто тако добрих резултата, али је земља између јагода сламом, или ду-

63