Jagoda

овај мах сва снага у развијће бокора отишла и оснажила га за пдућу годину. Што ћемо кидањем цвета прве године пзгубити, то ће нам се надокнадити идуће године и бољим и крупнијим родом. Преко лета је у јагодњаку најважнији посао : да се розгве ломе и уклањају. У том иослу многи претерују кидајући их одма, чим се на бокору укажу. То није нужно. Што год иешће и одма ломимо, тим ће све више нових розгава да израшћују. Природа чини своје, и ми јој ту не можемо стати на пут све дотле, док она своје не изврши, па ће онда и сама нрестати. Истина је то, да тако с розгвама испреплетена леја изгледа као забатаљена; али то за мало траје, док време дође, да их све на једанпут посечемо. „Најбоље је дочекати време да се јагоде поберу вели Регел па онда предузети сечу розгава на једанпут, јер ће до тога доба розгве порашћивати, па ће и поиустити.“ —■ Кад дође време, треће, или четврте године, да се за нов расад побринемо, онда ћемо оставити најјачих розгава за стварање живића, колико нам нужно буде, а друге розгве треба поломити, да одељени и за даље расплођавање одређени живићи снажније порасту. Ако би на једној леји било разних варијетета, онда треба при одабирању живића пазити на розгве, из ког су бокора порастле, како би могли сазнати од ког варијетета живиће узимамо. Неки повртари обичавају, при пречишћавању

85