Jagoda

Кад јагоде почеу да цветају, треба их залити у устојаној води размућеиом крављом балегом, разблаженом шталском ппштевином (самоне коњском), нлпрастопљеном иађп. Ову треба најпре у кључалој води растопити, паје опда устојаном ладном водом разблажити. За време цветања треба у опште и чистом ладном водом добро заливатн, јер то највише упливише на развијће крупних јагода. Да бп боље одржали земљи влагу, и да би сачували дозреле јагоде да не падају на голу земљу и да се тако не каљају, нарочито при бујним кишама, треба по читавој леји између бокора раетурити Фришке, ситно исецкане сламе; само несме тај простирач бити дебео, но највише с једног и пб саитиметра, да не спречи својом дебљином' испаравање зем.ље и упливисање ваздуха и благодетне росице. Убр.љане јагоде немају ни леп изглед, нити су прпјатне за јело, а кад се пре ■јела оперу, а оне изгубе, не само светлост и леи изглед, него и приличан део свога мириса. То се чини онде, где се у велико гаје за продају; а за своје задовољство гајене јагоде пе потребују свега тога, него само мало више рада довлачењем воде за цело време цватње и ирављењем

87