Jugoslovenski Rotar

Bugarskoj i medjunarodnim paktovima. 20 jula je pretsednik kluba Nedkov referisao o Paktu italo-jugoslovenskom. ‘Ovo je pitanje — veli pisac Biltena vrlo aktuelno j interesuje Zivo sve krugove Bugarske.

Bilten se završava dugačkim nizom imena klubova, koji su Sofiji čestitali osnivanje Rotari-kluba. |

Obraćamo pažnju jugoslovenskim klubovima da se o prijemu Čartera prvog bugarskog rotari-kluba jave Sofiji. ako ne mogu lično a ono bar rotarskim éestitkama. ROTARY-CLUB U PRAGU imao je 28 avgusta OC. g. kao gosta počasnog svog člana, američkog rotara Vička, koji je održao jedno predavanje o današnjim privrednim „prilikama u Sjed. Amer. Državama povodom novcg zakona protiv nezaposlenosti i aboliciji zabrane alkohola. Prinudni kolektivni dogovor izmedju poslodavaca i radnika izazvao je otpor kod vlasnika, ali se nada polaže u pretsednika Ruzvelta da će i ovoga puta naći načina da prebrodi i ove smetnje.

Na sednici od 4 septembra 1933, koja je održana u naročito dekorisanoj sali hotel Alkrona, pozdravio je pretsednik Krulis-Randa najuzvišenije goste, koje uopšte može jedan rotari-klub da primi. Praški rotari bili su osobite sreće (koja izgleda nama u Beogradu da je odložena tek za dogodine), da u svojoj sredini pozdrave pretsednistyo R. I. — dakl2 naSe ¢ikaSke centrale — pretsednika rotara Dzona Nelscna, potpretsednika rot. Herberta Sofilda, generalnog sekreetara rot. Cesleja Perj-qa 1 uašeg starog prijatelja i poznanika evropskog sekretara d-ra A. Potera. Na sednici je bilc 60 pretstavnika iz 27 éehoslovačkih klubova (pet ostalih klubova se telegrafski izvinilo). Od strane distrikta pozdravio je uzvišene goste guverner 66 distrikta rot. Najvirt na

engleskom i pretstavio im najvidjenije praške rotare.

Ма to je uzeo reč pretsednik R. I. rot. Nelson, koji se seća poznanstva na Bostonskoj Konvenciji sa guvernerom Najvirt-om i nije ni sam verovao da će tako brzo ispuniti njemu dato ођесапје da poseti lepu ¢ehoslovaéku zemlju. On ne razume češki jezik ali iz svakog pogleda, svake reči i svakog stiska ruke, on Vidi pravo prijateljstvo i oseća se kao u svome klubu. A to je baš csobina rotara, da se osećaju prijateljski svuda i ne vodeći računa o razlikama naroda i rasa. Bilo je nekad doba — veli Nelson — kad čovečanstvo nije znalo za razlike rasne, verske, političke i socialne, onda smo bili jedna krv. Doći će opet vreme potpune sloge, za koju do sada nismc još dovoljno pripravljeni. A baš tu Rotarstvo ima svoj zadatak da ispuni, da u zajednici i medju narodima prestanu nesporazumi a stvori se sVetsko prijateljstvo, koje je jedina zaloga trajnoga mira. Moramo znati da uspeh svakoga od nas, služi velikim delom. na pomoći drugih. Uspeh je u zajedničkom radu; ponositi smo na našu organizaciJu, kcja ima moć da zbliži pojedince i narode po poslu celoga sveta u zajedničkoj delatnosti.

Govor pretsednika Nelsona izazvao je čitavu buru oduševljenja i odobravanja. Na to je stari guverner Vrani predao gostima bogate darove od češkoga stakla.

Potpretsednik Sofild (iz Engleske) seća se predavanja mladjega Masarika u jednom engleskom koleZu, koje je silno uticalo na tamošnje studente, kao i posete past-guvernera Hermana na jednoj Konferenciji Ribi-a. Spominje se na prijatno putovanje sa guvernerom Najvirtom u Boston. Odnosi iz Čehoslovačke najmilije uspomene. KMrasni dar biće mu uvek potsetnik, da dodje opet skoro u češku zemlju.

=

Nastavak na sledeéoj strani