Jugoslovenski Rotar

Oba ova engleska govora fumačio je stari guverner Podhajski na češkom a potpretsednik Šlemr je prevodio češke govore na engleski.

Posle uzajamne zahvale završena je ova značajna sednica Praškog kluba.

Uzvišeni gosti iz Čikaške centrale obići će ovoga puta još i Beč i Berlin, pa će se onda vratiti u Ameriku.

ROTARY-CLUB U BEČU saslušao je na sednici od 29 avg. o. g. izveštaj svoga past-prezidenta Rotbergera o »rotarskom stolu” u banji Gaštajn. Od četiri; godine na ovamo otpočeli su se u Gaštajnu rotari raznih austriskih i inostranih klubova ckupljati u odredjeni dan na odredjenom mestu. To je bio banjski Rotari-klub ad hoc. Sastajali su se u hotelu „Austrija”, čiji je vlasnik rot. Štraubinger. Poslednje godine je klub posećivalo 27 rotara. Medju imenima posetnika s radošću vidimo i rotara Stevu Kozna iz Beograda i rot. Milana Manojlovića iz Novog Sada.

ROTARY-CLUB U SALCBURGU imao je 31 avgusta O. g. svečanu sednicu, povodcm igranih Svečanih igara u Mocartovom pozorištu, na kojoj su uzeli učešća i mnogi rotari sa strane. Tu su bile ji austriske rotarske veličine: rot. Beler iz Beča, pretsednik E. A. C., austriski guverner Princhorn i pretsednik bečkog kluba Sobotka. Medju mnogim drugim odličnim gostima vidimo i sekretara Beogr. rot. kluba Stevana Koena. Iz bečkog kluba stiglo je 15 članova ı pretsednik Sobotka podnaša izveštaj sa rotarske Lozanske konferencije, koja je provedena sva u duhu rotarskom. Svaki rotar ima uza se uvek još 149.999 drugova, čiji je uticaj u svetu svakog dana sve jači. Pa i dolazak bečkih članova u tako velikom broju ima se smatriti kao jedno rotarsko delo. Guverner Princhorn u svojoj reči pohvaljuje ovaj bogati skup i želi da se

to Javlja i po drugim austriskim klubovima. U Lozani, veli on, bila su važna pitanja na raspravi i sva su povoljnorešena. Budućnost evropskog HRotarstva leži u veéoj samostalnosti upravljanja. U Lozani je stvoren i Savetodavnj privredni odbor izmedju Austrije, Čehoslovačke i Jugoslavije sa utvrdjenim programom. Sa devizom ,,Retarstvo mora: raditi”, završio je guverner svOj стоуог.

Posle pretsednika Belera, koji je govorio G rotarima kao izvrSiocima ogromnih poslova, dobio js reč Beogradjanin rot. Stevan Koen, koji se zahvalio na bratskom prijemu i predao rotarske pozdrave iz Beograda.

S velikom pažnjom sasluSano je predavanje rot. prof. Holcmajstera o insceniranju Fausta u Salcburgu. Daje istoTiat зуесашћ salcburSkih igara i natin na koji je izveden Getecy ,,Faust” na: otvorenoj bini u Salcburgu.

Po predlogu rot. Junga obrazovan je medju rcfarima naročiti odbor za unapredjivanje svečanih salcburških igara, kao jedan od ciljeva salcburškog rotari-kluba. Isto veče održana je poslednja svečana: prestava. Davao se „Faust” u inscenaciji rot. Holcmajstera, koji je pokazao to veče nenadmašnu i savršenu scenu Geteovogp„Fausta”. Gledalište je bilo u poljani a scene su sve ranije sagradjene u prirodi i tako je stvorena „Faustova varoš” sa Faustovom sobom, devojatkom sobom Gretinom, Auerbahoy podrum, Caroliska: kujna i sve druge potrebne scene, DOredjane jedna pored druge i osvetljena samo ona, koja se igra, dok sve druge ostaju u potpunom mraku. Naš sekre_ tar rot. Stevan Koen ne može da se nahvali savršenstvu izvodjenja Ove pretstave. Gostiju je bilo sa sviju strana sveta, čak iz Engleske i Amerike. Skoro ceo diplomatski kor iz Beča bio je takodje prisutan, medju njima i naš Doslanik u Beču g. Djordje Nastasijević.

dr. V. K.

gE aa ay BD ae вене ЕДИ ЕМ ШИ А ЕЈ _______I Glavni i odgovorni urednik: dr. Milan Stojadinović, 10, Karadjordjeva, Beograd Grafički umetnički zavod „Planeta” (Sret. Il. Obradovića) Beograd, Uskočka ul 8.