Jugoslovenski Rotar

нам и у сву будућност остане онако братски привржен како нам је то био од првог часа нашег оснивања и да нас и надаље оплођује са свим врлинама његове племените ротарске личности. — Стога и све присутне позивам да му од срца кличемо: Живио! — и дајем му одмах и реч.

Добивши реч Др. Војислав Кујунџић, рекас је: „Уважени брате Гуверверу, драга браћо ротари, драге сестре, мили гости! Да ли сте видели човека како засађује виноград и како се весели да ће након три године донети плода. Тако се весели и Павле Харис овом најновијем плоду његове идеологије. Колика је његова радост, када види резултате, којима се заиста мора радовати. Као и он тако и ја лично, имам данас једну малу радост. Када сам пре пет година почео а када данас видим снагу ротарства код нас. Пре две године почели су моји разговори у Земуну и напослетку у лицу Ивана Кона довели су до жељеног плода. Био. сам срећан када ми је он јавио да је завршио све припремне радове и када смо се састали 18-Х1-33 са 16 уважених особа из Земуна и четворица н“с из Београда: Сретен Обрадовић, ппретседник Р. К., Стеван Г. Коен, секретар, Јосиф Х рнчир и ја. Тада је ушло у записник који је том приликом састављен, да је тога дана у 17 сати и 5 минута Клуб основан. Захваљује брату Гувернеру што је био тако видовит и њему препустио бригу, која је ево овиме и довршена. Клуб су поздравили и зажелили напредак браћа: Драган Томљеновић, тајник Р. К. Загреб, Антон Крејчи, члан Р. К. Марибор, Адолф Минх, претседник Р. К. Београд и предао дар свога Клуба ротарски точак, Дезидер Рот, тајник Р. К. Суботица предао поклон свога Клуба столну заставу. Инж. Милан Манојловић, члан Р. К. Нови Сад и предавши свом најмлађем брату столну заставу.

Претседник брат Викерхаузер захвалио се појединачно на поздравима и поклонима уз обећање да ћемо се угледати, да ћемо уложити своје снаге да не заостанемо и да ту своју намеру остваримо. Уједно је умолио браћу да понесу срдачне поздраве свој њиховој а и нашој браћи. Секретар брат Павешић, прочитао је брзојавне честитке и то: Р. К. Загреб, Цеље, Скопље, Дубровник, Осијек, Сарајево, Сушак, Сплит, Бања Лука, Шибеник, Панчево 1 Вараждин. Овим је претседник закључио званични део седнице.

У незваничној седници која је иза тога следовала наступило је расположење, које се може објаснити само дубоким циљевима ротарског покрета. Братски осеБаји преузеше маха и у радости и у весељу, у игри и песми. Браћа и сестре и не приметише да се казаљке часовника примицале зори. Брату претседнику Минху одиста је тешко успело, да прекине ову ретку оду братства и да позове браћу M сестре из Београда на брод, који је чекао на обали Дунава, да превезе браћу и сестре натраг у Београд. Брат Гувернер и брат Драгутин Прица, ранији гретседник београдског Р. К. и ако су лично најизразитији претставници друштвене дисциплине, тешким су се срцем одазвали братском позиву претседника Минха. На њиховим лицима, као и онима браће и сестара из Земуна, који још дуже времена остадоше у дворани, запазило се искрено жаљење, што је одмакло време силило на растанак.

Од нарочитог значаја за ново основани земунски Р. К. било је свакако и ово спајање инаугурационе седнице са првом сестринском вечери, јер се је тако овим нашим новим сестрама ротарство одмах приказало у тако отменој и лепој слици, да су редом биле све одушевљене и одмах су пригрлиле ротарско начела.

Земун. В. В.

ПЕН ВЕЋ А а eS 16 0