Jugoslovenski Rotar

вредност у сарадњи свих народа. Ротар Швандер у истом Клубу говорио је „О новом наследном праву кући„шта“. У свом говору нагласио је да „земљиште није роба, па као што не -може нити један војник однети у за-лагаоницу своје оружје, тако не може „нити сељак заложити своју земљу." Брат Душан Илин поднео је кра"так реферат о раду чешкословенских ротарских клубова, а брат Јосиф Мајор о раду маџарских ротарских клубова. Референт се нарочито задржава на раду Р. К. у Будимпешти, и на посети чланова будимпештанског Р. К. у Берлин, који су се лично уве„рили да ротари клубови у Немачкој несметано и даље раде. Истиче надаље „акцију американског клуба у Атланти Георгија, који из своје закладе даје бескаматне зајмове сиромашним студентима, који те зајмове враћају чим дођу до зараде. Ова заклада је досегла већ своту од Дол. 67.000— а зајмова је већ подељено на рачун исте до преко Дол. 160.000—, дакле, скоро два и по пута је заклада прометнута.

Седница од 12 јануара 1934 (183). Примљени су ротарски алманаси од Р. К. у Загребу. У алманаху код нашег Клуба омашком је пропуштено да се уведе, да је брат Др. Бранко Борота први потпретседник Клуба. На овој седници поднео је брат Јулије Крајачевић врло интересантан реферат из области „Служба у звању“, са темом: „Трговина дрва у Новом Саду у прошлости и данас."

Седница од 19 јануара 1934 (184). На овој је седници био присутан и гост г. Јован Мештровић, управник Полиције у Новом Саду, бивши ротар у Суботици и на Сушаку. Браћа су му зажелела пуно успеха у његовом раду на новом положају у Новом Саду. На овој је седници брат Љубомир Милошевић поднео Клубу свој реферат, обрађујући тему: „О трговинској настави уопште, о њеном развитку у

a 25

прошлости и данас". Предавач je свом ванредно занимљивом реферату истакао потребу да се трговачки образовани нараштаји морају упућивати и у сеоско задругарство, где се данас осећа велика потреба за образованим људима у трговачком погледу, који ће те задруге водити својом стручном спремом и својим знањем. То је, по његовом мишљењу, правац, којим би требала баш код нас трговинска настава да се крене и усавршава. Седница од 26 јануара 1934 (185). Брат секретар известио је браћу о инаугурацоним састанцима у Р. К.3емуну и Бањој Луци. За делегата Клуба у Земуну одређен је брат Инж. Манојловић Милан. У Земун ће још отићи брат А. Ивковић. За Бања Луку није се пријавио ни један од браће него је послат писмен поздрав. Одлучено је клубовима — слављеницима послати заставицу нашег Клуба. Брат секретар је такођер упозорио на овом састанку браћу о 1 дистриктној конференцији у Загребу, на којој ће вероватно суделовати и претседник Ротари Интернационале брат Џон Нелсон. Секретар је умолио браћу да забележе термин дистриктне конференције, како би већ сада могли себи обезбедити потребне замене, отсуства итд. те да их се што више нађе на окупу у Загребу. Брат Веља Ненадови ћ поднео је на седници свој реферат „О осигурању“, који су браћа саслушала са великим интересом.

ВЕП ШЕЈК Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 2).00 Grand Hotel

212. sastanak na 4.-I. bio je bez predavanja. Na 213 sastanku dne 11.-1. одгХао је vrlo interesantno predavanje br. Dr, Uzelac o temi „Zarazne bolesti naročitim osvrtom na typhus u Osijeku” u

Nastavak na sledećoj strani