Jugoslovenski Rotar

kreće pitanje putem štampe, napisavši nekoliko članaka, zainteresovao je učitelje i roditeljska vijeća, koji su podnjeli gradskom načelniku pretstavku o potrebi dječjih igrališta. Brat Andrija Mutafelija zainteresovao je zastupnike gradskog načelstva za istu stvar.

Rezulat akcije: U raznim djelovima grada postavljena su dječja igrališta.

Suzbyanje prosjaka i projjačemja: Inicijativom kluba uvodi socijalni otsjek gradskog poglavarstva pomaganje sirotinje bonovima za prehranu.

Povlastice industri: Na inicijativu kluba kod gtadskog nacelnika gradsko zastupstvo zagrebačko stvorilo je zaključak za davanje povlastica industriji, koja se osnuje na njezinoj teritoriji.

Skrb za sakatu djecu: Na sastanku pretsjednika i tajnika u Zagrebu 12.-VIII.1932, a u vezi sa referatom brata prof. dra. Spišića, zaključuje se da se zamoli brata dra. Špišića da pripravi materijal za izdavanje brošure za propagandu pitanja zbrinjavanja sakate djece, u kojoj bi se prikazao rad na tom polju drugdje gde bi se donijele glavne linije programa s obzirom na takav rad kod nas i da mu se povjeri da izvrši sve prelininarne radove za osnutak Društva za zbrinjavanje sakate djece.

U mjesecu maju 1933. javlja brat prof. Spišić da je propagandna brošura štampana ı da su završeni radovi za osnivanje Društva za zaštitu bogalja.

Datum konstatuirajuće skupštine nije još utvrdjen.

Авсца kluba za 1 #12.-Ришпи gimnaziju: Zasluga je kluba ne mala da su se prilike u toj gimnaziji popravile. Materijalno su pomagali školu ı djake: Braća Pukl, ar. Rajić, Šallopek, ing. Alaupović, dr. Mlinarić, Auš, dr. Branimir Šenoa, ing. Koša, Edo Marković i Gorup.

Kolonist: — virovititki srez: U toku je akcija, koju Je pokrenuo brat dr. Jozo Poduje, za ublaženje bijede kolonista u virovitičkom srezu Zeljezmitka veza Cakovec—V arazdin: Intervencijom našega kluba kod Direkcije drž. željeznica u Zagrebu uspostavljena je bolja željeznička veza Čakovac—_- lraždin i to radi Čakovačke djece, koja polaze školu u Varaždinu.

Pitomac za Haag: U godini 1930 na poticay guvernera rotara Gardot-a preduzima naš klub akciju i šalje na svoj trošak 8. Dra. Zvonimira Vinkovića kao pitomca na kurs akademije za medjunarodno pravo u Haagu.

Idućih se godina ova akcija vodi u ime distrikta, te naš klub sudjeluje sa novč. prilogom kako je naprijed izloženo.

Biblioteka u Haagu: Klub je sabrao za biblioteku mirovnog suda u Haagu čitavu biblioteku naše pravne literature, koja do sada nije bila zastupana u toj ustanovi.

Il. AKCIJA POJEDIN4CA:

Nastojanjem našega kluba brata Otona Heinricha proširuje se Švarcov dom dogradnjom jednog krila za daljnih 40 kreveta. U tu svrhu daruje sam brat Oton Heinrich 52.500.—, dok je prikupio ukupno Din. 700.000.— Pored toga osnovao je brat Heinrich „Društvo prijatelja Svarcovog doma” koje prikuplja stalno godišnje Din. 180.000.— do Din. 200.000.— za rečeni dom.

Braća Dr. M;lovan Zočić, Veljo Vasié 1 Oton Heinrich pridonose Din. 2.400za opskrbu troje siromašne djece za godinu dana (g. 1933) Brat Andrija Mutafelija daruje za Božić g. 1932 siromašnoj djeci 20 kapa.

Brat Oton Heinrich daruje u mesecu februaru 1934 u svrhu uzdržavanja poliklinike i dječijeg skloništa Din. 5.000.—

la АНИ НЕ ПН вв 16 =: