Jugoslovenski Rotar

aa ПНЕ РА auu ei SZ А JOHN NELSON, PRETSEDNIK R. I.

Da vam pričam nešto o Johnu Nelsonu, pretsedniku Rotary International. Na zvanicnoj listi i u telefonskoj knjizi grada Montreala, on je zabeležen pod imenom John Nelson. Ali za yas, za mene i za sve one, koji su ga ikada sreli, on je prosto: Jack ili John.

Zbog toga i ima mnogo sveta širom Citave Severne Amerike, u Kanadi, u Sjedinjenim Državama i u Meksiku, koji se raduje što je baš Jack ove godine na dužnosti. A drugi

u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Engleskoj i Evropi osećaju OE. otprilike to isto. Jer on je u svom životu prošao mnoge zečmJOHN NELSON, lje, a sva je prilika, da će ih još više proći. Njegova poštanу ska adresa glasi: Montreal, c/o Sun Life Assurance Company.

Ali u stvari prostor u kojemu se Jack ili John Nelson oseća kod kuće, mnogo je širi. Njegov diametar iznosi nešto manje od 8000 milja u tri razna smera. Oni koji imaju smisla za matematiku, videće da to otprilike odgovara jednom globusu veličine naše zemlje.

A to sam zapravo i hteo da kažem. Jer ako Jack Nelson nije svetski gradjanin. po svojoj spremi, svom ličnom interesovanju, svojim radom u poslovnoj organizaciji jednog osiguravajućeg društva, koje održava filijale u 40 raznih zemalja i konačno svojim izborom za pretsednika Rotary Internationala od strane rotara iz 75 zemalja, onda to nije onaj čovek, koga ja poznajem. Njegov prvi kontakt sa svetskim dogadjajima pada u godinu 1898 kada je napustio očevu farmu da bi još sasvim mlad i zelen postao saradnik „Victoria Times’-a, koji je izlazio na otoku Vancouver u Britanskoj Kolumbiji.

То je bilo u doba, kada još nije bio postavljen podmorski kabel preko Pacifičkog okeana i kada su preduzimljivi izdavači dnevnih listova održavali brze parobrodiće, sa kojima su se mladi novinari utrkivali, da čim pre stignu na prekookeanske brodove, koji su dolazili iz Azije i Australije, i da od putnika doznadu interesantne novosti iz tih kontinenata i pokupe novine, koje bi im brodski kelneri sprermali. Tada bi se te novosti žicom slale u unutrašnjost zemlje. Tu je ı Jack Nelson upoznao važnost vanjskih dogadjaja, jer je i on bio jedan od onih mladih ljudi, koji su se takmičili sa pilotskim brodovima u trci prema velikim prekookeanskim parobrodima. Ali istovremeno morao jc on naučiti ı mnogo drugih stvari, Jer je u roku od dve godine postao gradski izdavač tog lista, a kroz dalje tri godine njegov administrativni direktor.

Trinaest godina on je ostao kod tog lista. To je bilo ono burno doba zlatne groznice u Klondike-u i Nomi-u, kad su ljudi u velikim grupama jurili preko Viktorije na sever, da se mali broj njih obogati, mnogi da se vrate gladni, ozebli i skrbani, a neki da se uopšte više ne vrate. To je bilo jedno veliko doba, burno i junačko, puno dramatskih dogadjaja. Mladi Jack Nelson se usavršavao u odblesku takve

ae 7

Nastavak nv sledeéoj strani