Jugoslovenski Rotar

braću i predao im čekić, koji Je dao izraditi naš brat dr. Šenoa. Iza oficijelnog djela sjednice započeo Je ples, koji Je trajao do 4 sata u jutro. Brat guverner otputovao Je O ponoći Za Veneciju ı dalje za Ameriku radi učestvovanja na konferenciji u Detroitu.

Drugi dan ı. Juna razgledali su engleski rotarı grad Dubrovnik, a poslije podne otišli smo svi zajedno automobilima u Trsteno. Na večer istoga dana priredjena je njima u Cast vecera u gostioni „Tete Jele“ na Ombli, te se ı tu razvila Jedna vanredno drugarska zabava, koja je kulminirala u pravom rotarskom bratimljenju izmedju Jugoslavena i Engleza. Zagrebački rotari doprinjeli su mnogo tome vanredno uspjelom drugarskom sastanku. Engleski rotari bili su naročito ushićeni našim „Križevačkim štatutima“ i bilježili su sve faze ovog napornog služenja prijateljstvu. Naša pjesma „Mnoga ljeta sretan bio...“ otkucana Je u Hotelu Imperial u so primjeraka, te će, izgleda, naći odaziva ı u engleskim klubovima, Jer moram konstatovati, da su Englezi bili vrlo dobri učenici.

Izgleda, da smo mi, zagrebački rotari, ı ako nas je bilo samo trojica, učinili naročiti utisak na naše engleske prijatelje, Jer Je njihov. vodja rotar Thomas Smith od R.C. Harrow, Middlesex, po povratku s ove večere, izjavio, da engleski rotari sa zaloscu konstatiraju, da ne mogu na njihovom putu posjetiti naš klub, ali da nam žele predati svoju zastavu kao vidljiv znak njihove iskrene simpatije prema našem klubu. I zaista dne 2. juna na večer upriličili su engleski rotari jedan kratki meeting u prostorijama Hotela Imperial u čast Rotary kluba Zagreb, te nam tom prilikom predali svoju zastavu.

Ja sam se, braćo, Englezima srdačno zahvalio na toj velikoj pažnji prema našem klubu, a brat Pavle Ostović oduševio je braću Engleze sa nekoliko lijepih ı biranih riječi na engleskom jeziku. Kako su Englezi htjeli da čuju i »den Dritten im Bunde“, to je ı on morao nešto da im kaže na engleskom jeziku, što moram priznati, da je odlično izvršio.

IZ IZVJEŠTAJA R. C. SARAJEVO od 4. juna 1934:

Na svojem putu po Jugoslaviji uputili su se engleski rotari takodjer u Sarajevo. Vožnja automobilima iz Dalmacije u Sarajevo nije, po pričanju naših milih gostova, bila baš sjajna, te su, u tom pogledu, razmaženi gostovi Očekivali ugodnija komunikaciona sretstva. Ali je zato doček od strane Rotary kluba Sarajevo bio to srdačniji. Gostove Je na mitingu, održanom dne 4. juna 1934 pozdravio na domaćem Jeziku pretsjednik brat dr. Babić i istaknuo veliki značaj posjete obzirom na šesti rotarski cilj. Brat dr. Jojkić preveo je gostoyima pozdrayni govor pretsjednika na engleski jezik 1 odabranim riječima dao kratak pregled bosanske historije te se srdačno zahvalio za obilni i velikodusni dar (Din 7500°—), koji su gostovi poklonili u korist žrtava rudarske katastrofe u Kaknju i time manifestirali svoje saučešće u toj našoj

15