Jugoslovenski Rotar

158.sednica 16. јипа 1934. Егекуепајја 80 %. Pretsjednik brat Isailović dalje referiše o svome boravku u Velikom Bečkereku, gdje Je ponovno pokrenuo pitanje osnivanja Rotary kluba, što će — kako on veli — izgleda ove godine doneti pozitivan rezultat. Brat Isailović dodirnuo je pitanje ponovnih napada u novinama na rotarstvo, koje je izašlo u jednom ovdješnjem mesnom listu pod naslovom: „Dali su nam potrebne masonske 1 rotarijanske loze?“ Pod istim naslovom brat Isailović dao je odgovor u svome nedeljnom listu „Nedelja“, koji nam je u celini pročitao. Brat pretsjednik poziva svu braću, da posete zabavu „Jadranske straže“, koja će se održati 16. 0. M. u go sati uveče u sali Pivare. Raspravljano je Još o nekim klupskim pitanjima.

Xx

Е. С. БЗКОРГЈЕ

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

U toku meseca juna u članstvu nije bilo nikakove promene te je na kraju kao ı na početku klub imao 28 članova. Održano je pet redovnih sednica sa prosečnom frekvencijom od 65 % (maksimum 67°85 %, minimum 60°71 %). U klupskim prostorijama priredjena su dya predavanja: gosp. dr. Borisav Stevanović, docent beogradskog univerziteta za cksperimentalnu psihologiju, govorio је, kao gost kluba, „o karakterima“, a brat Jevta Nikolić, advokat, održao je predavanje „o uredjenju redovnih sudova“. Brat Milan Ilić, industrijalac, koji je učestvovao u poseti Jugoslovenskih privrednika Bugarskoj, izneo je u klubu svoje utiske sa toga putovanja i govorio O mogućnosti privrednog zbliženja izmedju Jugoslavije i Bugarske, dok je brat Miroslav Janićijević, direktor glavne carinarnice u Skoplju, u jednom usmenom referatu dao razna objašnjenja o robi, koja se uvozi preko skopske carinarnice, a brat Josif Mihailović govorio je o izletu do Manastira Matejéa, koji je on preduzeo zajedno sa bratom drom. Francetom Mesesnelom. Sem toga u nevezanom razgovoru diskutovano Je na sednicama o raznim prosvetnim,

privrednim ı drugim pitanjima. Obzirom na tešku privrednu krizu ı na zauzetost članova svojim poslovima, klub na žalost nije mogao biti direktno zastupljen na konvenciji u Detroitu. Stoga je brat dr. Milan Stojadinović bio ljubazan da zastupa naš klub. Na sednici od 29. juna izvršena je primopredaja dužnosti izmedju stare klupske uprave sa bratom drom. Branislavom Vojinovićem na čelu ı nove uprave, izabrane za rotarsku godinu 1934/1935, kojoj je na čelu brat Vladan Bogdanović. Primopredaja je izvršena u najčišćem rotarskom duhu.

%

IRs (Ce SW) 3 ©) W IC MAN

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

214. sastanak 6. juna 1934. Frekvencija 5448 %. Pretsjednik br. Kapamadzija Kosta referise 0 poseti g.Emila Naggiara, francuskog poslanika na našem dvoru, koga je naš grad ı celokupno gradjanstvo dočekalo sa najvećim oduševljenjem ı ljubavlju. Na osnovu predloga našega člana br. dr. Boski Ive rcšeno je, da se naš klub upiše za člana utemljitelja Društva za staranje osudjenih i maloЈешић за élanarinom od s00 dinara. Osim toga svaki će se član posebno upisati za rdovnog člana pomenutog društva.

21. sastanak 13. juna 1934. Frekvencija 68'10%. Br. Šokčić Josip moli za reč i potseća nas na desetogodišnjicu mučkog ubistva Aleksandra Stambolijskog, velikog bugarskog nacijonalnog borca,te ovom prilikom drži kratak prigodan spomen-govor. Jednoglasno je doneto rešenje, da se u buduće sastanci održaVaju u prostorijama hotela „Srpski Kralj“ (Jagnje) sa početkom u pola devet časova. Br. dr. Miloš Pavlović izveštava o našem štićeniku ml. Mezey Stevanu, koji je sa odliénim uspehom završio školsku godinu na Muzičkoj školi u Zagrebu.

216. sastanak 20. juna 1934. Frekvencija 68°10 %. Ovaj sastanak je potekao u referatu tajnika o prispeloj pošti i nedeljnim izveštajima. Čuli smo veoma interesantno predavanje br. Dezidera Rotha pod nasloyom ,,Japanski problem i dumping“.

27