Jugoslovenski Rotar

217. sastanak 27. juna 1934. Frekvencija s9:oz %. Čuli smo veona interesantno predavanje br. Martina Rosenfelda o njegovom putu u Palestinu. Pri kraju sastanka obavljena je predaja dužnosti stare uprave novoj, koja je bila popraćena sa lepim prigodnim govorima sadašnjeg ı novoizabranog pretsjednika.

*

mR CG S UW S A IX

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

209. redovni sastanak bio je jedan od najposećenijih. Frekvencija bila je 95°45 %. Pretsjednik saopštava sažalnice po smrti brata M. Frančića, zatim izveštava O posesti brata guvernera dra. Stojadinovića prigodom prolaza za Ameriku. Po petminutnom referatu po zvanju, što ga je održao brat dr. Bolf, ı izveštajima o radu domaćih i čehoslovačkih klubova, kao ı o izveštaju o biltenu iz Zuricha, povela se diskusija o dočeku engleskih rotara i utvrdjen je program toga dočeka. Za nevoljne je зађкапо От 167—.

21Io. redovni sastanak održan је тд. mesto 13. juna u prisutnosti braće engleskih rotara, njih ı4 na broju, sa suprugama i jednim detetom, uz njihovog vicekonzula u Sušaku, g.· St. Buja. O ovom sastanku posebni izveštaj. taj. Frekvencija 72°72 %.

211. sastanak odrzan je pod dojmom posete engleskih rotara. Po saopStenoj sazalnici bratskog kluba iz Sarajeva povodom smrti brata M. Fran¢iéa i zahvalnici bratskog kluba Dubrovnik za čestitke i dar prigodom njegove charterslave, te brzojaynoj zahvalnici engleskih rotara, brat dr. N. Bonetié odrzaje svoj petminutni referat po zvanju povodom objave zakona o suzbijanju polnih bolesti, a brat Vilko Devčić svoje nastupno predavanje „O lekarni$tvu uopšte“, pa su oba predavača saslušana s naročitim interesom 1 pažnjom.

Odnosno primopredaje dužnosti po novom i starom odboru zaključuje se, da se ta obavi na sastanku od rr. jula, jer 4. jula neće biti prisutan ni bivši ı budući pretsjednik. Frekvencija 72:72 %.Za nevoljne sabrano rro di-

а.

пага.

>

8

Na 212. sastanku прохпата su braća s onim delom biltena iz Sofije, koji govori o boravku sofijskih rotara u Jugoslaviji prigodom distriktne konferencije. Po saopštenju izveštaja o radu domaćih klubova brat tajnik je pročitao iz izveštaja Državne trgovačke akademije opis naučne ekskurzije, izvedene s učenicima IV. razreda u naše južne krajeve, kao i pasuse, koji se odnose na komemoraciju blagopokojnog brata M. Frančića, prvog pretsjednika Zajednice doma ı škole Državne trgovačke akademije, te na Rotary klubove Banja Luka i Sušak, koji pokazaše naročit interes za rad ı napredak ovoga stručnoga zavoda. Frekvencija 72°72 %. Za nevoljne sabrano Din 160°—.

x R. C VARAZDIN

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak

U junu održao je naš klub u svemu pet sastanaka. Dok je prvi bio namijenjen isključivo društvenosti, a posljednji zbog blagdana (Petrovo i Pavlovo) bio vrlo slabo posjećen i stoga više formalnoga karaktera, ostala tri se ističu obilnom sadržinom. Na sastanku 8. juna imala su braća prilike, da upoznaju brata Horvata kao priznatog stenografa i sastavljaéa vlastitog stenografskog sustava, a uza to smo uživali u lijepom i poučnom filmu „Škole narodnog zdravlja u Zagrebu“ zvanom „lIkina sudbina“. Zagledali smo u hercegovačko selo, vidjeli život čestite vrijedne porodice skoro razorene teškom infekcijom, a sve zbog neznanja. Sastanak 15. juna imao je svečani karakter. A kako i ne bi, kad smo imali gosta! I to gosta iz R. C. Zagreb, brata ing. Horvata. Vi, braćo, u drugim klubovima već ste navikli na goste, pa, je senzacija, kad ih nemate. Ali mi ovdje „u kutu, nikomu na putu“ kako reče domaći naš pjesnik, nijesmo razmaženi čestim gostima. Zato se onim rijetkima, koji dolaze, ı veoma veselimo. Predavanje brata Bosanca o odgojnom sistemu Marije Montessori bilo je odlično ı dalo braći da malo zagledaju u savremena pedagoška nastojanja. Najznačajniji je svakako bio sastanak 22. juna, kad smo imali prilike vidjet krasan rezultat pravog rotarskog služenja za-