Jugoslovenski Rotar

skog kluba. Pretsjednik Alaupović u vrlo lijepom i zanimivom izveštaju prikazuje svoje učestvovanje na sastancima R.C. Split i Šibenik te prisustvovanje Charter-svecanosti R.C. Dubrovnik. Br. Krešimir Brovet opisuje svoje putovanje po Bugarskoj te kaže, da ga je zadivio visoki stepen, na kojem se nalazi produkcija duhana, te razvoj tekstilne industrije, a specijalno vunene industrije, koja se nalazi na zamjernoj visini ı da je po kvaliteti ravna engleskoj. Plantaže riže vanredno su dobro vodjene. Cijela rožnata dolina sa svojom industrijom ružinoga ulja čini poseban utisak na čovjeka. Velika su pristaništa luka u Varni i Burgasu sa skladištima, izgradjenim za veliki prekomorski promet. Varna dolazi u obzir kao ljetovalište, Jer ima prekrasru plažu, najfiniji morski pjesak i odlično uredjeno kupalište. Spominje nadalje bugarsko školstvo. Jedan dio škola uzdržava država, a jedan dio zanatske, trgovačke ı industrijske komore. Kao kruna svega dolazi onaj slavenski osjećaj bratstva ı primanja, kojim Je Jugoslavenska delegacija bila počašćena na svakom koraku tako, da su imali osjećaj, da se nalaze zbilja medju svojima, pa je stoga dužnost sviju, da porade, kako bi se ti osjećaji dalje razgradjivali, primjenili praktično u samoj izmjeni dobara izmedju nas i Bugarske. Zatim je sjednica zaključena.

Sastanak od 18. juna 1934. Pretsjednik pozdravlja gosta Viljema Nemenca, Сапа КЕ. С. Ljubljana, i izve8¢uje, da su engleski rotari, napuštajući našu zemlju, poslali našem klubu pozdravni brzojav. Slijedi tajnički referat, a iza toga izvešćuje br. dr. Hanaman o svom posjetu u Rotary klubu Roma, o kojem je on već pismeno iscrpno izvestio ı ponavlja taj izveštaj u glavnim linijama. Zatim referira br. O. Heinrich o akciji društva „Jugolevant“ za izgradu privrednih odnosa izmedju Jugoslavije ı Palestine. Ovo Je društvo organiziralo sve godine u ime države izložbu na medjunarodnom sajmu u Tel-Avivu, koja je vrlo dobro uspjela. Poslovanje sa Palestinom uspostavljeno je ı lijepo se razvija. Br. O. Heinrich opisuje svoje utiske sa ove izložbe kao ı sa puta u Palestinu ı Egipat. Izrazuje nadu, da će naša država zauzeti s vremenom vidno mesto u izvozu za Palestinu. Slijedi predava-

: att . УУ а. nje o prilikama na papirnom tržištu, koje mjesto bolesnog br. Srebrea čita br. dr. Jozo Poduje. Predavanje je sa interesom saslušano.

Sastanak od 25. јипа 1934. Одтаћ па роčetku sjednice saopćuje brat pretsjednik, да Je danas počeo kongres Rotary International u Detroitu te Salje i sa ovoga mjesta pozdrave i želi kongresu, da uspješno završi svoj rad. Klub je pozdravio brzojavno kongres. Iza tajničkog referata prelazi se na glavnu tačku dnevnoga reda: primanje novog člana brata ing. Petra Meštrovića. Pretsjednik daje kratki životopis novog člana, upućuje ga u rotarska načela i izvršuje njegovo primanje predajom rotarskog znaka. Br. ing. Meštrović zahvaljuje pretsjedniku na lijepim riječima, a isto tako svima članovima na časti, koju su mu ukazali primanjem u klub, te obećaje, da će raditi u duhu rotarskih načela. Br. Dragan Tomljenović referira o posjetu u Rotary klubu Ljubljana ı isporučuje pozdrave, a brat Stanko Širca izvešćuje o radu 73. distrikta to je njemačkih klubova, sa kojima stoji naš klub u vezi izmjenom nedeljnih izveštaja. Br. Pavle Ostovié referira o novom tekstu rezolucije br. 34, kojom se definiraju principi! i ideologija rotarstva, koja je rezolucija predložena sada kongresu u Detroitu i bit će bez sumnje u cijelosti primljena. Br. Ostoyić preveo je i pročitao prvu polovicu rezolucije, koja je od općeg interesa, dok se druga polovica bavi smjernicama rotarskog djelovanja u klubu. Ovaj prevod bit će umnožen ı dostavljen svima domaćim klubovima. Br. doktor J. Poduje u lijepom govoru sjeća se brata pretsjednika ing. Alaupovića, iznoseći sve njegove vrline te zasluge za klub ne samo kao pretsjednik, nego koje je imao kot stvaranja kluba i kasnije, kao dugogodišnji tajnik. Smatra dužnošću, da mu ovdje izrekne u ime cijeloga kluba najtopliju hvalu. (Burno odobravanje.) Pretsjednik zahvaljuje br. dru. Poduji na lijepim riječima i svoj braći na iskrenoj saradnji, ističući, da je samo njihov predani rad za rotarstvo učinio, da je klub imao tako lijepe rezultate.

Novi član ing. Petar Meštrović rodio se u Otavicama (Dalmacija) dne 23. marta 1894. Osnovnu školu svršio je u Beču, a srednju školu u Parizu, Zagrebu ı Beogradu. Kao četnik sa nepunih ız godina sudjeluje u prvom

30