Jugoslovenski Rotar

veličanstveni stari grad, koji Je sada izgradjen oko ogromne Dioklecijanove palate. U 8°30 u sredu 30. maja vecerali smo sa splitskim rotarima u hotelu Imperialu. Dr. Stojadinović, guverner Jugoslovenskog distrikta, bio je prisutan zajedno sa engleskim konsulom.

Pošto smo poklonili našu plavu spomen-zastavu pretsedniku kluba, fotografisali smo se zajedno ı igrankom završili ovo veoma krasno veče. Idućeg Jutra okružio nas Je celokupan klub i poželeo nam srećan put sa keja, kad smo se ukrcavali u brod za Dubrovnik.

Na brodu smo medjutim upoznali Radovana Alaupovića, pretsednika Zagrebačkog kluba, jednog od prvih i najvažnijih klubova na Balkanu. Isto smo se tako tu upoznali sa pretsednikom kluba Šibenik. Oba pretsednika bila su na putu za Charter-svečanost u Dubrovniku.

Dubrovačka svečana noć.

U Dubrovnik smo prispeli u veče, na vreme za Charter-proslavu u hotelu Imperialu. Proslava Je trajala od o sati uveče do 3 sata poponoći. Tu su bili prisutni pretstavnici mnogih klubova ız Jugoslavije ı svaki je klub učinio po jedan poklon Dubrovniku — što dokazuje da je ovo poklanjanje veoma popularna stvar. Dubrovački pretsednik uložio je mnogo truda da nas u ne baš kratkom govoru pozdravi na engleskom, ali njegovi članovi su nas dočekali sa takvom srdačnošću, da nećemo nikad zaboraviti.

Vrlo smo se prijatno iznenadili na večeri, kad su sve dame došle u narodnom odelu — to nije bio baš prosti seljački kroj, nego su to bili starinski kostimi, povadjeni iz riznica ı predavant u nasledje ko zna koliko generacija.

Pošto je dr. Stojadinović izvršio predaju Chartera Dubrovačkom klubu, pretsednik je napio zdravicu engleskom kralju Djordju V, a mi poklonismo našu zastavu ı ispismo u zdravlje kralja Aleksandra I.

U nedelju 3. juna napustili smo Dubrovnik i otputovali na jedan dan za Sarajevo, u glavni grad Bosne. Ovaj put, koji je trajao ne više od 180 milja, bio je zaista najdivniji od sviju izleta, što su ih rotari pravili i mi svi Cestitasmo Tom Smithu, što nas tuda tako sigurno proveo. Ovaj put sa vlasastim četinarima izaziva strahovidost i imadosmo da se većinom kroz klance probijamo. Scenarija Je bila veličanstvena idući po Dinarskim Alpima ı članovi sa našeg izleta, koji su putovali kroz Stenovite Planine Severne Amerike, vele da nije ni približno onome, što smo videli na putu do Sarajeva.

Ladies-Nigth u Sarajevu.

Prisustvovali smo ovom svečanom večeru sa damama u Sarajevskom klubu, koje je bilo prvo takvo veče od kad klub postoji, u hotelu Evropa. Mnoge dame dodjoše u narodnom odelu i proveli smo veoma prijatno veče Jedući ı igrajući.

Našli smo da su sarajevski rotari veoma zanimljivi i gostoljubivi. Postavljali su nam mnoga pitanja o Engleskoj, za koju izgleda da imaju divljenja naročito o našem sistemu vaspitanja po narodnim školama, koji oni pokušavaju da uvedu u Jugoslaviju.

12