Jugoslovenski Rotar

Tehnika je danas u svim prilikama i u svim ustanovama odlučujući faktor, tako, da tehnokrati drže, da su jedino oni u stanju da vladaju i uspostave socijalno in ekonomsko ravnotežje u svijetu.

Tehnokrati imadu za naše današnje pojmove fantastične ideje, koje se smatraju utopijom. Tehnokrati traže ukidanje svih gospodarskih sistema i svih političkih stranaka, te predlažu vladu stručnjaka, inženjera i učenjaka. Pitamo se, da li je tehnokracija u stanju izvesti nas iz današnjeg kaosa i nevolje i da li nam neopravdano ne predočuje prevelike nade? Jeli tehnokracija samo obična krilatica ili praktičan život?

Tehnokracija je zapravo jedna nova ekonomska filozofija, koja, kako sam već napomenuo, dolazi iz Amerike, a osnovao ju je amerikanski inženjer Howard Scott. Taj je Howard Scott ugledan internacijonalan čovjek, koji je študirao u Berlinu, a radio u Engleskoj i Kanadi.

Kad Je Howard Scott 1920 godine počeo propagirati svoje ideje, svi su ga ismjehivali. Malo po malo dobio je sve to više uglednih pristaša, medju kojima Je bilo ı nekoliko učenjaka na sveučilištu Columbiji. Početna organizacija pristaša tehnokracije bila je poznata pod imenom „Тесћиса] АШапсе“. Ота organizacija nastavila je poslije rad na sveučilištu Columbiji te se je služila znanstvenim metodama. Saradnici inženjera Scotta postali su učenjaci, sveučilišni profesori, nacijonalni ekonomi ı drugi, tako da se je sav taj pokret digao na znanstveni nivo.

Tebnokracija nabacila je načelna pitanja u pogledu ekonomskog sistema i njenog Vodstva.

Tehnokrati su prvi upozorili Javnost na osnovne pojave neuspjeha našeg današnjeg ekonomskog sistema ı prvi su prorokovali kaotične prilike u svijetu. Neki tvrde, da ideje Scotta nisu njegove originalne ideje, nego da je on mnogo toga preuzeo od Thornsteina Veblena, koji je ogorceni neprijatelj industrijalaca i finansijera.

Kako god bilo, ipak se Scottu pripisuje osnovna tehnokratska teza, t. j. da je civilizacija osnovana na energiji. Veblen napada finansijere kao gospoduJuću klasu, koja nije u stanju da kontrolira i upravlja tehnizirano gospodarstvo. On stoga smatra, da mora naš današnji kapitalističko-ekonomski sistem prije ili kasnije propasti. On takodjer preporučuje, da ekonomsko vodstvo preuzmu tehničari ı inženjeri.

Tehnokrati opet kritikuju kod našeg današnjeg ekonomskog poretka sistem cijena ı izmjenu dobara. Produkcija dobara treba da bude osnovana na njenom potrošku, a ne na dobitku; u tome leži razlika izmedju ekonomskog. vodstva od danas ı sutra.

Tehnokrati turde, da je za ocjenu ekonomske djelatnosti jedino ispravno mierilo ener gije.

Kao glavnu zadaću postavili su si tehnokrati, da izmjere energiju Sjeverne Amerike, t. J. da ustanove, koliko se energije troši u cijelokupnom gospodarstvu Sjeverne Amerike. Oyim radom započeli su tehnokrati na sveučilištu Colum-

14