Jugoslovenski Rotar

načelnik opisao je svoje impresije o svečanoj sahrani, naročito se zadražavajući se na obredu u Sabornoj Crkvi. Brat Dr. Aco Babić je takogjer izneo nekoliko svojih opazanja i impresija sa ove bolne ı dostojanstvene sahrane, na kojoj se na tako jedinstven način manifestovala velika narodna ljubav za svoga besmrtnog i najboljeg sina. Sva tri govornika dirnula su svojim živim prikazom veličanstvenih ı bolnih svečanosti sve prisutne do suza.

191. sastanak 29. oktobra. Frekvencija 6 %. Prije prelaza na dnevni red, pretsednik brat Dr. Davidović poziva braću da odadu poštu dragom i mnogopoštovanom Vasilju Grgjiću, članu našeg kluba i jednom od osnivača kluba, koji je nakon kraće bolesti preminuo u Beogradu 26.o.mj. Braća ustaju i slušaju posmrtni govor brata pretsednika o pokojnom bratu Vasilju, u kojem je u markantnim crtama iznio celi karakter i patriotski rad brata Vasilja prije oslobogjenja i njegov prosvjetni rad u oslobogjenoj Jugoslaviji. (Govor brata pretsednika Dr. Davidovića biće u celosti štampan u „Rotaru“.) Iza toga je brat pretsednik pročitao izjavu saučešća od R.C. Zagreb ı njihovu molbu da ı porodici pokojnika u ime njihovo izrazimo saučešće. Pažnju bratskog R. C. Zagreb uzimaju braća sa zahvalnošću na znanje. Pretsednik predlaže da u mjesto vijenca na odar pokojnika priložimo iznos od Din yoo'—K u fond Vasilja Grgjić koji Je osnovan u „Prosvjz-ti“. Predlog se jednoglasno usvaja. Usvaja se predlog brata Steve Prnjatovića, da se pošalje bratu guverneru da se uvrsti u idućem „Rotaru“ posmrtno slovo brata Dr. Davidovića o pok. Grgjiću ı da se predloži da se predavanje koje je pok. Grgjić svojevremeno održao i namijenio rotarima drugih zemalja, a u kojem su predavanju tako izrazito iznešene visoke moralne vrijednosti našega naroda, takodjer štampa u idućem „Rotaru“ i eventualno prevede na strane jezike i pošalje Rotary Clubovima stranih zemalja. Brat tajnik je izvjestio o prispjelim nedeljnim izveštajima. Brat past-president Dr. Aco Babić održao Je svoje vrlo uspjelo petminutno predavanje o šestom rotarskom cilju, o služenju medjunarodnoj zajednici, osvrćući se na utilitarizam kao praktičnu filozofiju anglosakson-

skog duha. Zatim je brat Dr. Babić detaljno referisao o programu rada za mjesec septembar ı za drugo tromjesečje rotarijske godine 1934/1935. Sto ga je izradio R. C. SuSak.

x

ING (Ge SS SO) IP IL | 8

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

Tokom meseca oktobra primili smo novog člana, brata Bore Milutinovića, načelnika Poljoprivrednog Odelenja Kraljevske Banske Uprave Vardarske Banovine sa klasifikacijom — poljoprivreda. Broj članova iznosio je krajem meseca 29.

192. sastanak 5. okt. Frekvencija 85-71 %. Brat Milan S. Jovanović, novinar, održao je predavanje o svojim dojmovima, povodom posete naših Suverena Sofiji. U svome govoru, brat Jovanović opisao je veličanstveni ı najsrdačniji prijem, koji je našim Suverenima priredjen u Sofiji od najširih slojeva bugarskoga naroda. Ujedno je istakao, da u Bugarskoj skoro sva inteligencija bez obzira na to, da li se radi o ljudima koji su uz vladu ili protiv nje, da li se radi o levičarima ili desni€arima, želi najbolje odnose i srdačnu saradnju izmedju Bugarske i Jugoslavije. 193. sastanak 12. okt. Frekvencija 82°14 %. Sednica bila je isključivo posvećena komemoraciji tragično poginulog Viteškog Kralja Aleksandra I. Ujedinitelja. Posle komemorativnih govora braće Vladana Bogdanovića ı Milana Čemerikića, braća: Panta Jovanović, direktor Državne trgovačke akademije, Boško Žerajić, pretsednik Mlekarske zadruge ı Josip Mihailović, pretsednik opštine, evocirali su uspomenu na posetu blaženopočivšeg, Kralja Aleksandra njihovim ustanovama i na očinsko staranje koje im Je On posvećivao.

194. Sastanak ro. okt. Frekvencija 46:42 %. Brat Milan S. Jovanović održao je predavanje o počivšim francuskim državnicima Luju Bartuu i Rejmonu Poenkareu. PoSto je izneo njihov Život ı rad, naročito je podvukao velike zasluge Poenkarea i Bartua za naš narod i našu državu, kako za vreme svetskog rata, tako i posle 1918 do danas.

195. sastanak 26. okt. Frekvencija 68°96 %. Sednica bila je u glavnom posvećena uspo-

24