Jugoslovenski Rotar

naš klub ne želi da se na novo stilizuju naši ciljevi. Čita se upitni list, koji smo primili iz Chicaga u pogledu načina održavanja konvencija. Naše mišljenje Je da se konvencije održavaju svake druge godine, ali na isti nacin kao i dosada. Za prisustyovanje na charter svečanosti R.C. Zemun prijavilo se je devet braće. Rešeno je da se da u zimskim mesecima djačkim kujnama osnovnih škola Car Lazar ı Vožd Karadjordje mesečna pomoć od po rio Din. Referišu se nedeljni izveštaji domaćih klubova.

%

ROG SAR AY E v'O

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Europa

192.sastanak 5.nov. Frekvencija 57°70 %.

193. sastanak 12. nov. Frekvencija 65:40 %.

194. sastanak 19. nov. Frekvencija 57°70 %.

195. sastanak 26. nov. Frekvencija 80°77 %.

Na sastanku od 5. novembra pretsjednik brat Dr. Dušan Dividović potsjeća braću na sutrašnji dan 6. novembra, kada je slavom ovjenčana ı pobjedonosna vojska ušla u Sarajevo prije 16 godina i donijela nam sloБоди. ЗјеСајис зе toga istorijskog i za nas tako značajnog dana on izriče hvalu ı slavu oslobodilačkoj vojsci, a braća se jednodušno svojim poklicima pridružuju bratu pretsjedniku. — Skoro od svih Rotary klubova u našoj zemlji dobili smo tople izjave saučešća prigodom smrti našeg brata Vasilja Grgjića; osobito je obratilo na se pažnju sve braće pismo br. guvernera Dr. Krejči, koji nam vrlo dirljivim i osje¢ajnim riječima izražava saučešće ı svoju duboku bol za izgubljenim

odličnim bratom Vasiljem GrgjJićem. — Brat

Ing. Grof Oskar je održao svoje 6-minutno 5 J J

predavanje o služenju zajednici. — Brat

Dr. Davidović je upoznao braću sa glavnim idejama iz predavanja Dr. Canvina (prevod R. C. Šibenik): „Od liberalne do korporativne ekonomije“, nakon čega je slijedila diskusija.

Na sastanku koji je odrzan 12. bra, odrzao je br. pretsjednik Dr. Davidović lijep govor o danu mira. U tim da-

novem-

nima se moramo sjetiti najveće žrtve koju je

>

naš narod položio na oltar mira. Naš uzviSeni vladar Blazenopotivsi Kralj Aleksandar I. pao je kao žrtva mira. Poziva braću da zajedno s njime kliknu: Neka je slava Velikom Mučeniku Kralju Aleksandru I. Ujedinitelju! Nakon toga su braća provela u Sutnji a minuta u mislima na Blaženopočivšeg Kralja ı ostale žrtve koje su poginule da nam stvore mir. — Zatim je brat Ivo Vranić održao svoje 3-minutno predavanje. On je vrlo lijepo i znalački obradio temu: „Služenje u klubu“. — Brat Sefić referira o stanju akcije za osnivanje R. C. u Mostaru. Brat pretsjednik i ostala braća odobrila su taj njegov rad ı nadamo se da će skorih dana već doći do osnivanja novog kluba u Mostaru, gdje su skoro sve predradnje pri završetku. — Brat Dr. Šternberg obradio je opširno referat o radu čeških Rotary klubova. Prije zaključka sjednice br. pretsjednik apelira na odbor za primanje da se pozabavi pitanjem extenzije u našem klubu.

Na sastanku od 19. novembra, poslije završetka tekućih klupskih poslova, održao je brat Sefić svoje predavanje: „Potreba saradnje Rotary klubova kod riješavanja privrednih ı socijalnih pitanja“. Na to se je predavanje nadovezala vrlo lijepa diskusija o svim pitanjima, u kojoj su skoro sva braća uzela učešća. — Iza toga Je brat Ing. Oskar Grof pročitao napis koji je poslao bratu guverneru, na njegovu Želju, o bosanskim mlinovima (vodenicama). koji će biti otštampan u Jugoslavenskom Rotaru.

Na sastanku od 26. novembra održao je brat Dr. Ivica Pavičćić 3-minutno predavanje o pravu i rotarstvu, u kome je na vrlo uspešan ı zanimljiv način podvukao razliku izmedju legalnosti ı prava ı izmedju zakonitosti i morala. — Brat Vaso Ristić je odrŽao predavanje o „Krivaji“, šumskoj industriji prije Eisler i Ortlieb, Zavidovići. To je prvo od niza najavljenih njegovih predavanja o šumskim preduzećima u kojima je naša država interesovana. U „Krivaji“ је država angažovana sa 26 %, u „Celulozi“ d. d. Drvar sa 49 % 1 to preko ,,Sipada“, a u Šipadu samom ima država sve akcije u svojim rukama. Brat Ristić je iznio historijat toga preduzeća, ocrtao današnju situaciju ı naglasio korake koji će se vjerovatno

4