Jugoslovenski Rotar

BS

у /

DR. KOSTA JOVANOVIĆ — + 20. oktobra 1934.

(Govor dra. V. Kujundžića u ime R. C. Beograd na grobu dra. K. Jovanovića zr. oktobra 1934).

Dragi brate rotare!

Iako smo se poslednjeg ponedeljnika oko ponoći sastali zdravi i Ti ode sa osmejkom na licu, ipak nam Je stvarnost još jednom dokazala, da je čovečji Život samo jedan blistav momenat u nepreglednoj prostranosti vasione.

I taj tako kratki momenat rdjavi ı zli ljudi upotrebljuju da ga provedu u nedelima, zaboravljajuci potpuno da iskru božanstva, koja je usadjena u svakom čoveku, iskoriste na dobro svoje ı dobro cele okoline.

Medjutim se u Tyome dobrome srcu ta iskra razbuktala ı oplemenila Te stvarajući od Tebe ispravnog gradjanina, usavršila Te u iskusnog lekara, napravila od Tebe pravog čoveka i dala Ti dostojno mesto u našem društvu.

7 Dr. Kosta Jovanovic.

Nije svakom dano da bude lekar, pa ako je i to, ne ide svakom od ruke hirurgija, okulistika ıli koja druga grana medicine. Nisi Ti zabadava izabrao da svoj vek provedeš lečeći decu, tu Je bilo predispozicije u Tvome srcu ı u Tvojoj duši. Nisi Ti decu smatrao kao veterinar svoje paciente, već si iz malenih dečjih okaca čitao zatvorenu knjigu njihovih boleva i bolnih im mesta. A odraslija su deca. volela svoga Čiku doktora samo zato, što je i njih Čika doktor iz dna srca svoga voleo. To je bila retka ljubav izmedju lekara ı bolesnika.

Dr. Kosta Jovanović, kao pravi Beogradjanin, rodio se pre so ı nekoliko godina u patriarhalnoj kući Mihaila Jovanovića, starog beogradskog sudije koji je skoro ceo svoj vek vezao bio za dobro ı razvitak Društva srpskog crvenog krsta.

Kao pitomac vojnog Ministarstva bude izabran da studira medicinu u Londonu, jer je ondašnji vojni ministar pok. Dragomir Vučković imao nameru da u malenoj Srbiji ima pretstavnike medicine sviju kulturnih naroda.

Zdravlju mladoga Kosta nije prijala londonska magla ı on predje u Grac pod alpinske ogranke štajerskih Alpa, gde završi nauke, proputova po svetu, obilazeći dečje klinike priznatih universiteta ı tako spreman u svOJOJ struci vrati se u svoje rodno mesto da bude na pomoći beogradskoj bolnoj deci.

9