Jugoslovenski Rotar

~ Aap

CHARTER — RG ZEM UN

Naš klub u Zemunu bio je osnovan 19.noyembra 1933. Pod uzornom upravom brata pretsednika admirala Wickerhausera i požrtvovnom saradnjom njegova odbora, a osobito klupskoga tajnika brata profesora Pavešića klub sc je lepo razvijao tokom cele godine ı pokazao posve zadovoljive i uzorne uspehe. Dne 20. oktobra 1934. bio bi klub imao charterproslavu, ali ju je morao preneti radi narodnog Zalovanja na nedelju 9.decembra 1934. Obzirom na tugu koja je obuzela čitavi naš narod, držala se proslava predaje povelje u skromnijim granicama, ali ipak vrlo svečano i dostojno. U prostranoj dvorani zemunskog hotela „Central“, koja je bila u tu svrhu velikim marom ceremonijara brata Sartorija vrlo ukusno okrašena, sabralo se odlično društvo gostova. Od rotarskih dostojanstvenika spominjem pastguvernera i direktora R.I.dr. Milana Stojadinovi¢a, pastguvernera i Clana E. A.C. Eda Markovića i sadašnjega guvernera dr. Viljema Krejči. Od domaćih rotara bilo je prisutno ı9 članova zemunskoga kluba, dočim je R.C. Beograd otposlao g članova, R. CC. Novi Sad 4 Gana, R.C. Osijek 2 lana, R.C. Pančevo 4 člana, R.C. Skoplje 2 апа, К. С. Зизак ı člana, R. C. Vukovar 10 članova, R.C. Zagreb ı člana, a R.C. Ljubljanu zastupao Je sam guverner. Od gostova nerotara bili su prisutni brigadni đeneral gospodin Milan T. Vuković, pukovnik gospodin Svetozar Glišić, potpukovnik gospodin Miodrag P. Tomić, gratski fizik gospodin dr. Đorđe Čučković, direktor bolnice gospodin dr. Ivo Baboselac, sekretar ministarstva unutrašnjih dela gospodin Kosta Pavlović i redakter „Pravde“ gospodin Leković.

Pred večeru odao je pretsednik kluba brat Wickerhauser poštu blagopočivšemu Kralju Aleksandru I. Ujedinitelju krasnim govorom, kome je sledio u tihoj tuzi svih prisutnih muk od jedne minute. Zatim je brat pretsednik Wickerhauser nastavio svoj govor i nazdravio našemu mladome Vladaru Njegovu Veličanstvu Kralju Petru II. i Kraljeva Domu. Na njegov predlog odaslan je maršalatu Dvora pozdravni telegram.

Po večeri uzeo je opet reč brat pretsednik Wickerhauser i zanosnim rečima istaknuo značenje večera ı pozdravlo prisutne rotarske i druge goste.

Na to je govorio guverner brat dr. Viljem Krejči. Razvijao je program rotarskoga pokreta, opisao veličinu rotarske misli ı upozorio na rotarske dužnosti. Pri kraju svoga govora izručio je bratu pretsedniku povelju, koja svedoči da je klub primljen pod brojem 3677 u veliku svetsku organizaciju Rotary International. Ujedno je klubu izrucio kao svoj dar drveno, srebrom okovano kladivo, koje će služiti pretsedniku da njime pozivlje svoju braću na lepi, uspešni ı veseli rad. Ujedno je izručio klubu svoju sliku.

Za njim se oglasi k reči brat direktor dr. Milan Stojadinović. Opisuje tok osnivanja ı poteškoće koje su se pojavile kad je R.C. Beograd zanesao rotarsku ideju u Zemun. Sada, kada su odstranjene sve te poteškoće, vidi se koliki su rad i ustrajnost osnivači uložili u svoje delo. Brat direktor opisuje nadalje važnost međunarodne saradnje i veliku korist koje izviru iz rotarskoga rada za čovečanstvo.

Obadvema govornicima zahvaljuje se brat pretsednik Wickerhauser i u ime kluba obeéaje uzorno vršenje rotarskih zadaéa.

Uzima reč brat pastguverner Edo Marković ı čestita današnju slavu u ime svoje i u ime europskoga savetodavnoga komiteja. Poživljava uspomene na rad u prošlosti ı biranim rečima potseća na jednu od rotarskih teorija, naime na traženje harmonije u sebi, u zvanju, u zajednici i u međunarodnom životu. Traženje harmonije u međunarodnom životu vrlo je potrebno, ali još je veća dužnost da tražimo harmoniju u svojem nacijonalnom Zivyotu. Opisuje zatim ciljeve, za kojima ide rotarski pokret, ı sretstva kojima se Rotary služi da dođe do svojih ideala.

Brat pretsednik zahvaljuje se bratu Markoviću za njegove lepe ı uzvišene reči pa pozdravlja nadošle pretstavnike klubova, koji su Jedan za drugim u ime svojih klubova srdačno. čestitali zemunskome klubu te mu izrudili darove svojih klubova. Svakome pretstavniku pojedince zahvalio se je pretsednik brat Wickerhauser na pozdravima ı lepim željama kao

19