Jugoslovenski Rotar

„Buitenzorg, ı 10 November 1934.

The Rotary club of Buitenzorg has commemorated the tragique death of your great King Alexander of Jugo Slavia.

In the name of the club I have the honour to express our feelings of sympathy and to condole you on the great loss to your country.

With Rotary regards, Secretary.“

CEHOSLOVACKA — 66. DISTRIKT ROTARY INTERNATIONAL

Svoj dragoj braći, jugoslavenskim rotarima želim u ime čehoslovačkih rotara sreću 1 uspeh u novoj godini 1933. Želim da bi oba naga distrikta efikasnim i svesnim гаdom postigla pozitivni uspeh u realizovanju 6 cilja Rotary-

Veselje je obuzelo čitavi 66. distrikt ı ponosni smo Što je naš mnogopoštovani član NJ. ekscelenca dr. Milan Stojadinović, bivši guverner vašega distrikta ı član direktorijskoga zbora Rotary International, ponovno, već po treći put imenovan za ministra financija kraljevine Jugoslavije. To ponovno imenovanje dokazuje sjajne sposobnosti Stojadinovića i svedoči kako Vaša vlada ı Vaš narod znadu ceniti njegovo stručno znanje 1 njegovo pouzdano iskustvo. Iz dna srca želimo da bi dr.Stojadinoviću uspeo rad za dobrobit čitave Jugoslavije.

Unutrašnja ekstenzitetna radinost u našim klubovima pokazuje lepe uspehe te mogu ustvrditi da će naš dragi guverner rotar ZAba doterati do kraja junija 1935 broj članova do 1000. Toj punoj tisudici čestitam unapred.

Spoljasni ekstenzitetni rad belezi novi klub u Popradu u Slovačkoj, koji je bio inauguriran dne + januara 1935 na irećem redovitom mitingu slovačkih i potkarpatskih klubova u Tatranskoj Loznici; izvestiću docnije.

o tom mitingu

Sada hoću da nadalje izvestim o radu naših klubova:

R.C. Brno raspisao je nagradu za najlepši odgovor na pitanje: „Što је Когагуг“ Одgovor treba da bude kratak, taćan ı da lepo razjasni i nerotarima svrhu ı zadaće Rotarya.

R.C. Cesky TéSin podržava na češkopoljskoj medji vrlo živ saobraćaj sa poljskim

klubovima. Prigodom sogodišnjice dvaju članova, i to rotara Pettika i Ziffera, nabralo se 655 Ké; od toga su iznosa votirali 550 Ке za potporu nadarenih siromašnih studenata, a preostatak u gradske humanitarne svrhe.

R.C. Hradec Kr4llovć izveštuje da su njegovi člani posetili za vreme praznika Nemačku, Dansku, Švedsku, Jugoslaviju, Italiju, Švajcarsku, Holandiju ı Englesku. Hradec Kr4lovć je po svojoj arhitekturi najlepši grad u Češkoj. To je mali velegrad, što је velika zasluga članova Rotary, kojima je na čelu gradski pretsednik rotar Josip Pilnačky. Prigodom posete rotara Staucla iz Кочса imali su krasni prijateljski „slovansky večer“.

R.C. Kolin najozbiljniji je i stalni takmac tdborskoga kluba i ima već nekoliko godina najbolju frekvencu. Klub je vrlo agilan. Njegov pretsednik rotar Schiller objašnjava lepim novim mislima pitanje: „Što je Rotary?“

R. C. Mélntk personificirana je drustvenost. Mélnik le¥i na izlivu Vitave u Labu; grad je to vinograda, zasadjenih od Karla IV., koji je dao burgundsku vinovu lozu amo doneti 1 zasaditi. Vino burgundac, krasan polozaj grada i do kraja gostoljubivi i prijazni rotari: sve to vude rotare iz celoga distrikta 1 stvara drugarstvo vrlo ugodnim.

R.C, Mladé Boleslav priredio je 21. decembra 1934 vecer s mladim muzevima praktitnih zanimanja. Nado%lo je 12 mladića u dobi od 18 do ao godina iz tvorni¢kih radionica, stolara, tipografa, trgovačkih pomoćnika | nameštenika pivovarskih pisarna. Tajnik rotar Rudi razložio im je Sto je Rotary, kako gledaju rotari na razna zvanja i kako si ih predoguju; rotar Tajer, vlasnik krojackoga zavoda, poučio je mladiće kako se je učilo pred so godina i kako moraju raditi da

17