Jugoslovenski Rotar

postanu dobri obrtnici. Rotar Svoboda, vlasnik tvornice za elektrotehniku, pričao im je, kako se je on, dečak ubogih roditelja, dokopao vlasništva tvornice.

R.C. Pelbyimov trpi teški gubitak smrću svoga člana Dr. Vlas4ka. Članovi kluba obećali su da će najbolje proslaviti trajnu njegovu uspomenu nadaljivanjem njegova rada, to Jest boriće se protiv neobljudjenosti južne Češke, raditi na tom da se u južnoj Češkoj podignu življenjske prilike i kulturno stanje.

К. С. Plzen podržava srdačne odnose s nekoliko zagraničnih klubova, osobito u Belgiji ı Francuskoj. Od pravih rotarskih predavanja spominjem dragoceno predavanje rotara Rudolfa: „Smisao i značenje rotarskog gibanja.“ Član kluba rotar Prochazka izdao је znanstvenu knjigu o budizmu: „Pogovori s Bogom.“ Slavu grada Piza širi po čitavome svetu, a 1 po Jugoslaviji, poznato Plzensko pivo.

R.C. Podčbrady nastoji da svojim radom podigne domaće kupalište na svetovni niv6. Zaslugom članova Rotary ove su toplice za lečenje srčanih bolesti na glasu ne samo u

IZ NAŠIH KLUBOVA —

R C.BANJA LUKA

Sastanci (Meetings): Petak (Егудау) 20.00 Hotel Palace

89. sastanak 7. dec. Frekvencija 93°33 %. Otvarajući sednicu pretsednik pozdravlja novoga člana br. Dragutina Jelačića, šefa agencije Državne hipotekarne banke u Banjoj Luci, koji se zahvaljuje na pozdravu ı prijemu u članstvo ı obećaje u zajednici sa ostalom braćom raditi na ostvarenju rotarskih ciljeva. Čita se referat br. Gjurkovića „O opštinama“, koje predavanje je umnoženo i sa nedeljnim izveštajem poslato svima bratskim klubovima u zemlji.

go. sastanak ı4. dec. Frekvencija 66°66 %. Nakon čitanja pošte čita se predavanje brata Frajnda iz Pančeva „O poslovnim vezama sa inostranstvom“ i predavanje br. Isajlovića iz Pančeva „Šta su potrebe naše zajednice i šta bi mi rotari mogli učiniti u tom pogledu“,

CSR nego i u inostranstvu. Toplice Podčbrady su pravi raj za srce. Inicijativom kluba ustrojili su se tečajevi za učenje tudjih jezika, kako bi inozemski gosti uzmogli biti posluživani u svojem materinskom jeziku.

R. C. Tabor prvi je u 66. distriktu ne samo radi najbolje frekvence nego radi svoje opšte radinosti. Njihovo služenje čovečjem društvu pokazuje krasne uspehe.

R.C. Zamberk pokretna je sila gospodarskoga i kulturnoga življenja rada. Svojim uticajem i radom posreduju klupski članovi svagde gde treba pomoći i gde je nužno da se staro popravi ili novo stvori. Vredno je zabeležiti da je nedavno umrli časni član kluba Dr. Lukes, lekar-filantrop, upravitelj Albertina, ustanovio predionicu ,,Hedopa“ (društvo za preradjivanje svile domaćeg izvora) u kojoj su zaposlene ozdravljele, no za teži rad nesposobne Zene četiri časa dnevno. Tako je Dr. Lukes pripomogao domaćoj industriji svile ı telesno manje sposobnim radnicama. Vaclav Rudl, Mlada Boleslav,

redakter ,,Ceskoslovenského Rotariana“.

DECEMBAR 1934

predavanje br.ing. Grofa iz Sarajeva „Blaženopočivši Viteski Kralj Aleksandar I. Ujedinitelj, kao ljubitelj arhitekture, umjetnosti i tehnike uopšte“. Zaključi se da se predavanje profesora Nedića održi na narednom sastanku, kojem će prisustvovati 1 sestre rotarke.

от. зазгапак 27. дес. Frekvencija 83°33 %. Prelazom na zvanični dio sastanka pretsednik pozdravlja goste i to sestre rotarke i predavača gospodina profesora Nedića, koji, zahvaljujući se na pozdravu, ustupa reč pretsedniku. Pretsednik uvodi prisutne kratkim rečima u značaj Engleske ne samo na polju svetske politike nego naročito na značaj iste u pogledu kulturnom. Predavač gospodin profesor Borivoje Nedić svojim predavanjem „O engleskoj noveli“ napominje razvitak engleske literature i upozoruje na veliku starost njezinu, opisuje u izvacima nekoliko dela engleskih književnika poznatih u čitavom

18