Jugoslovenski Rotar

305. sastanak 24. dec. Frekvencija 43°40 %. Gosti-rotari: Stevan Ćirić, ministar prosvete, pretsednik R.C. Novi Sad, Kosta Popović, Skoplje, Bora Mirković, Skoplje. Pretsednik pozdravio je goste ı čestitao badnje veče rotarima katolicima i protestantima, koji zbog svog praznika osustvuju. Čestitao je braći rotarima koji su ušli u novu vladu: Dr. Milanu Stojadinoviću, ministru finansija, Stevanu Ćiriću, ministru prosvete, Velji Popoviću, ministru unutrašnjih poslova, Dr. Svetislavu Popoviću, ministru šuma i ruda. Rotar Dr. Mihajlo Petrović, profesor univerziteta, održao je Veoma interesantno predavanje o svome letošnjem putu na ostrvo Sv. Jelenu i druga ostrva u južnom delu Atlantskog okeana (Tristan da Kunja, ostrvo Bug i dr.). On opširno izlaže opis ostrva Sv. Jelena, koje je sada jedan veliki muzej uspomena na boгауак Маројеопоу ! na njegove poslednje dane tamo. Predavanje je saslušano velikom pažnjom, i u diskusiji koja se potom razvila predavač Je dao naknadna obaveštenja. Pretsednik saopštava da se dva naredna ponedeljnika neće održati sastanci usled toga što ti dani padaju na Novu godinu i na pravoslavni Božić. Zato će se održati uobičajena svečana sednica (Ladies Night) sa damama ı gostima uoči pravoslavne Nove godine u nedelju 13. januara 1935 god.

x

/ R. C. DUBROVNIK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

8т. зазгапак 6. дес. Frekvencija 77°78 %. Gost: rotar H. L. Jungnickel iz R.C. Villach (Beljak). Pretsjednik br. J. Bravačić preveo je ı pročitao govor pastguvernera Dr. M. Stojadinoviéa na konferenciji u Detroitu. Protitana je posta. RijeSavalo se o božićnoj akciji. U izvjeStajima iz zvanja referisao je pretsjednik br. Bravačić o pravilniku uredbe o zaštiti zemljoradnika. U diskusiji je sudjelovalo više braće.

82.sastanak 13. dec. Frekvencija 61-11 %. Progitana je posta. Br. int. Markovié referisao je o radu čehoslovačkih klubova, a brat

B. Kristić pročitao je prevod članka „Tajna uspjeha Francuske“, koji je objavljen u „Rivista Rotaria“. Referatom br. Kristi¢a započeta je serija predavanja o upoznavanju Francuske, što je odbor za internacijonalno služenje uzeo kao posebni zadatak ove godine. U izvještajima iz zvanja referisala su braća Aleksić (Poteškoće industrije u borbi sa stranom konkurencijom), Ćurlin (O konferenciji Komora ı pitanju razreza tečevine), Dr. Vidoević (O aktuelnim sudskim procesima), inž. Marković (O cijeni industrijske struje), Bravačić (O kliringu sa Njemačkom), Sokolović (O najavljenim turističkim parobrodima). Br. Sokolović doprinio je za božićnu pomoć kluba 500 Din (mjesto proslave krsne slave), te br. Hrozniček 3oo Din. Tim je ukupni iznos pomoći povišen na 33oo Din. Brat pretsjednik izrazio je braći zahvalnost. 83. sastanak 20. dec. Frekvencija 66°67 %. Sastanku je pretsjedao br. Dr. Mladinov mjesto zbog bolesti otsutnog br. Brava¢i¢a. Referate o radu domaćih klubova podnijeli su braća Hrozniček ı Ercegović. Pročitana je posta. Br. S. Svilokossi proditao je svoj referat o gradskim potrebama. U izvještajima iz zvanja referisala su braća Ćurlin (O hotelima), Kaldor (O plateznim odnosima sa Italijom), Ercegovié (O knjizarskim novostima). Br. Ercegovié je izvjestio i o svojoj posjeti i srdačnom prijemu u zagrebačkom klubu.

3:33 75.

Pročitana je pošta i izvještaji. Inače Je večer proveden u drugarskom Brat pretsjednik čestitao je članovima Novu godinu.

84.sastanak 27. dec. Frekvencija

razgovoru.

9 R.C. LJUBLJANA

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 1. V.—31. X. Hotel Bellevue 1. XI.—30. IV. Hotel Union

188. sestanek 5. dec. Frekvenca 86°49 %. Predaval nam je br. Virant o problemih пазе zunanje politike, zlasti o onih problemih, ki so V zvezi z marsejskim atentatom.

189. sestanek 12. dec. Frekvenca 75°67 %. Br. Polič nam je podrobno poročal o uspeli turneji Glasbene Matice po bratski Bulgariji. Zelo pohvalno se je izrazil o prisrčnosti, s katero so bili naši Matičarji povsod sprejeti,

20