Jugoslovenski Rotar

Бг. Stevanu Ćiriću, našem pretsedniku, kome je poveren portfelj ministra prosvete; bratu Dru Milanu Stojadinoviću, pastguverneru, koji je ponovo odlikovan naimenovanjem za ministra finansija; br. Dru Svetislavu Popoviću, novom ministru šuma i rudnika, i bratu Velji Popoviću, novom ministru unutrašnjih poslova. — Potpretsednik, koji je u otsutnosti brata pretsednika vodio sednicu, ukratko je opisao i upoznao prisutne sa životom i radom našeg brata pretsednika od njegovih najmladjih godina pa do danas. Duboko veruje da će naša prosveta imati u njemu odličnog ministra i dostojnog pretstavnika. — U nastavku sednice odrzao je br. Zivorad Bogdanovié vrlo uspeli petminutni referat „O današnjem političkom stanju u Jugoslaviji“, povodom čega je pažljivo saslušan i srdačno pozdravljen. — Odlučeno je na kraju da se ı ove kao i ranijih godina ne šalju čestitke za Božić odnosno Novu godinu, ali da se umesto toga stavi Gradskom poglavarstvu u Novom Sadu na raspoloženje svota od soo Din za nabavku zimskih kaputa siromašnoj deci. O ovoj odluci će se obavestiti evropski sekretariat u Zirichu s molbom, da ovo uobičajenim putem objavi.

231. sastanak 28. dec. Frekvencija 71°42 %. Ova sednica kao poslednja u mesecu posveСепа je bila prijateljstvu i drugovanju. Sekretar je izvestio da smo primili pismenu zahvalu, povodom odaslatih brzojavnih сеstitki, od brata pretsednika i br. Velimira Popoviéa. Osim toga klub je u toku poslednje sedmice krimio nekoliko desetina čestitaka za Božić i Novu godinu kako od domaćih tako i inostranih klubova. — R.C. Eastbourne poslao nam je, uz jedno pismo, vrlo ukusnu zastavicu. U pismu se sa mnogo simpatija seća posete našeg člana Ing. Manojlovića i izražava želju da se na ovaj način uspostavljena veza ı ubuduće produži. Ovim povodom odlučeno je, da se bratskom klubu u Eastbourne-u izrazi srdačna zahvalnost na ljubaznoj pažnji, a da im se u zamenu za njihov lepi dar pošalje naša klupska zastavica. — Zatim je br. Krajačević održao svoj petminutni referat „O drvarskoj industriji“ u Novom Sadu s obzirom na ovogodišnju zimsku sezonu.

ROJC: UOL SI TJE

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Grand Hotel

259.sastanak 6.dec. Frekvencija 91°67 %. Uslijed bolesti brata pretsjednika otvara sastanak potpretsjednik br. Dr. Catinovié te spominje, da je brat pretsjednik imao svoj imendan i Zali da nije danas prisutan, kad mu Cestitaju sva bra¢a. Pozivu R.C. Zemun na proslavu Chartera odazvaće se braća Krešić i Speiser, koji će sa sobom ponijeti naš dar album grada Osijeka od Rocha. Klub će zastupati kod pohoda grada Osijeka braća Dlouchy, Krasso, Kresi¢, Ing. Pilpel, Dr. Pinterovic i Stepansky. Referate iz zvanja drže br. Frank! „O eksportu žeste u Ameriku“ ı br. Krasso „O taksama na brašno“.

260. sastanak 13. дес. Frekvencija gr:67 %. Nakon običnih formalnosti izvješćuje tajnik, da nam je guverner 74. distrikta poslao poziv, da uzmemo knjigu Almanah Costa Rice, da se je naš najmladji br. Dr. Bator dne 12. оуоб mjeseca vjenčao u Zlinu pa da mu je tom zgodom brzojavno čestitano. Braća Krešić ı Speiser izvješćuju o proslavi predaje Charteru u Zemunu; donijeli su nam lijepe darove odanle. Brat pretsjednik izvješćuje, da je upravni odbor votirao za bozi¢ne darove, kojima će se obući siromašna djeca pučkih škola, te je u tu svrhu izabran posebni odbor. Br. Krešić predaje klubu u tu istu svrhu 950 Din za deset pari cipela. Dr. Čačimović drži referat o zvanju pod naslovom „Odnos zubarstva prama krizi“.

261. sastanak 20. dec. Frekvencija 84 %. Pretsjednik pozdravlja novog člana Vilima G6roga, klasifikacija hoteljerstvo, upućuje ga na bit rotarstva i predaje mu značku i legitimaciju. Br. Gorog zahvaljuje na prijemu ı obećaje da će biti u svakom pogledu dobar ı ispravan rotar. Pretsjednik čestita slavu bratu Dr. Uzelcu, čemu se sva braća pridružuju. Tajnik izvješćuje, da Je odbor za opreme djece svršio svoj rad ı da Je obdareno cipelama, zimskim odijelima i kaputima ukupno 33 djece. Pretsjednik čita VI. guvernerovo pismo. Brat Zsile drži svoje predavanje: „Usporedba sadašnje krize sa krizom prije тоо godina.“

22