Jugoslovenski Rotar

nik prošlog sastanka ı frekvence u novembru 1934. — Brat pretsjednik referira o prispjeloj pošti, pa tom prigodom izrazuje saučešće bratskom klubu u Pelchrimovu, Čehoslovačka, zbog velikog gubitka radi smrti pastpretsjednika Dra Františeka Vlasaka. — Br. ing. Prikril referira iz svog zvanja po temi „O idejnoj osnovi Narodnog doma na Sušaku“. U tom referatu iznosi predavač misli odbora za gradnju tog doma glede svrhe u koju bi njegova izgradnja imala služiti, te kako bi prema tomu imao biti izgradjen. Radi velikog interesa, koji vlada na Sušaku za izgradnju tog doma, bio je referat pažljivo saslušan. Glavno predavanje na tom sastanku održao je barun br. Turković pod naslovom „Jugoslavenske šume“. Predavač je sa ljubavlju obradio taj predmet, iznesavši podatke o važnosti šuma za blagostanje jedne zemlje, te o stanju šuma u našoj državi, kojima se, prema njegovoj izjavi, ne posvećuje dovoljna pažnja. Po zahvali brata pretsjednika na održanom predavanju, predavač je nagradjen pljeskom. — Zaključuje se podariti potporu jednom siromašnom učeniku državne učiteljske škole u Kastvu do iznosa od 1200 Din.

234. зазапак 12. дес. Егекуепса 77'27 %. Potpretsjednik br. Ocigrija otvara sjednicu. Nakon jedne minute Sutnje, tajnik br. Dr. Jakovéié dita zapisnik zadnjeg sastanka, koji se prima. — Zatim br. Richtmann referira iz zvanja „O novoj Uredbi za sanaciju banaka“. Zanimivi izvodi bili su pažljivo saslušani. Na poziv društva „Narodno prosvjećivanje“ na Sušaku, da naš klub doprinese u fond Viteškog Kralja Ujedinitelja, preporuča se braći, da u što većem broju postanu članovi istoga društva, budući da to klub kao takav ne može postati. — Br. Mario Mikuličić čita ekscerpt iz izvještaja domaćih klubova, koji je pomno sastavljen ı saslušan sa interesom. — Potpretsjednik br. Očigrija referira o prvoj godini djelovanja Društva protiv prosjačenju. To Je društvo osnovano pomoću našeg kluba, pa mu je uspjeh zadovoljavajući, te sc opravdano nada, da će društvo svoj krug djelovanja ı dalje proširiti. — Akcija ishrane mlijekom, kojom naš klub rukovodi već par godina, započinje ıs. decembra. — Zaključuje se, da se sastanak od 26. decembra radi božićnih blagdana ne održi.

235. sastanak 19. dec. Frekvenca 81°81 %. Sjednicu i ovog puta otvara potpretsjednik br. Očigrija, te po održanoj minuti šutnje za Velikog Kralja Ujedinitelja, čita tajnik izvještaj o prošlom sastanku, koji se prima. Pastpretsjednik br. Dr. Ruzi¢ referira o posjetama kod klubova u Beogradu i Zemunu, kod kojeg potonjeg je bio na Charter-slavi. Tom prigodom dobio je od kluba u Zemunu na dar klupsku zastavicu, Sto se uzima do ugodnog znanja. Br. Dr. Ruzié referira i o posjetu na grobu blaženopočivšeg Kralja Aleksandra na Oplencu. — Br. Djuro Ružić iznosi u petminutnom referatu dojmove sa kongresa Saveza gradova u Kragujevcu, kojemu је prisustvovao kao načelnik grada Sušaka. Zanimiv referat nagradjen je pljeskom. Br. Broz referira o medjunarodnom služenju kod kuće. — Prije zaključka sastanka odlučuje se votirati soo Din u ime dobrinosa državnoj mješovitoj gradjanskoj školi na Sušaku za potporu siromašnim učenicima. Brat potpretsjednik želi svoj braći ugodne božićne blagdane i uriče naredni sastanak za 2. Januarja 1935.

Xx

К. С. БТВЕМТК Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.30 Hotel Krka

80. sastanak 1. nov. Frekvencija 77:78 %.. Br. ing. Ljubičić podnio Je vrlo interesantan i živ referat o svojoj posjeti R. C. Roma-Irtalia. Br. Ljubičić prati rad klubova italijanskog distrikta i redovito izvještava klub. Ovim referatom je vrlo lijepo upotpunio dosadanje svoje prikaze. Tajnik Vičić je referirao o pitanju koordiniranja rada humanitarnih ustanova. Nakon diskusije zaključeno je da se na sastanak od 15.novembra 1934 pozove kao gost g. Dr. S. Grubi8i¢, pretsjednik Gradskog poglavarstva Sibenik. Uprava ¢e sastaviti dnevni red sastanka.

81. sastanak 8. nov. Frekvencija sss5 %. Prilikom odlaska brata Dra Ive Bonaći iz Splita u Beograd sjetio naš klub svestranog ı pravog rotarskog rada njegova te mu zaželio sve najbolje u novom boravištu. Riješen je upitnik R.I.br.y o održavanju ı organiza-

20