Jugoslovenski Rotar

ciljeva, te Je u konciznom pregledu prikazao dva oprečna gledišta, od kojih svako ima svoje dobre razloge. — Br. Marković je referisao o radu českoslovačkih klubova, a br. Curlin 0 200. sastanku kluba u Sarajevu.

89. sastanak 31. jan. Frekvencija 77°78 %. Osim čitanja redovite pošte na ovom sastanku podnešena su dva zanimiva izvještaja o radu inostranih rotara. Br. Kristić referisao je o klubu Logrono (u Španjolskoj), a brat S. Svilocossi o klubu Graz. Na kraju se diskutovalo o uredjivanju „Jugoslovenskog Rotara“.

x R. C KARLOVAC

Sastanci (meetings): Cetyrtak (Thursday) 20°00 Velika kavana

r.sastanak 12.jan. Frekvencija 100700 %. 2.sastanak 17. jan. Frekvencija 81°25 %. 3.sastanak 24. jan. Frekvencija 68-75 %. 4. sastanak 31.jan. Frekvencija 93°75 %.

Naš prvi sastanak održan je 12. januara o. god. kada je brat guverner Dr. Krejči Viljem proglasio klub osnovanim. Inauguracija kluba bila je prisustvovanjem našega brata guvernera toliko svečana, da će karlovačkim rotarima ostati u trajnoj uspomeni. Guverner Je svojim lijepim govorom ı predavanjem o rotarskim ciljevima zadužio svu našu braću, koja spontano obećaše trajnu vjernost rotarstvu. Na inauguraciju kluba dodjoše u velikom broju braća iz Zagreba na čelu sa svojim uvaženim pretsjednikom br. Ostovićem, koji su kao kumovski klub doprineli mnogo ovoj svečanosti. Isto tako počastiše nas tri brata R: C. Ljubljana, pretsjednik R.C. Maribor i br. Dr. Ruzié R.C. Su$ak. Slava bi jo8 bila potpunija, da joj je mogao prisustvovati naš kum brat pastguverner Edo Marković, koji nam je za vrijeme osnivanja bio desna ruka. Slavlje je proteklo u pravom rotarskom raspoloženju, pa i ovime svima sudionicima, a i onima koji nam čestitaSe, srda¢na hvala.

Na sastanku od 17. januara o. god. raspravljalo se je u glavnome o budućem radu kluba. Reasumirao se je dosadašnji rad i stečena iskustva, pa je na osnovu svega toga odlučeno, da se svojski prihvatimo rada na bazi rotarskih ciljeva. Riješene su i interne

klupske stvari, administrativne i tehničke, i provedena raspodjela budućeg rada.

Na sastanku od 24. Januara o. god. održao je aktuelno predavanje br. Dr. Lukinić Berislay o temi „Nužna obrara u kaznenom pravu“. U svome zanimivom predavanju prikazao je na vrlo lijep i razumljiv način vrste nužne obrane i zakonske propise o nužnoj obrani.

Na sastanku od 31. januara o. god. posjetiše nas francuski konzul g. Gareau i brat Raymond Warner R.C. Zagreb. G. Gareau održao je vrlo interesantno predavanje o francuskoj svjetskoj politici pokazujući na ulogu Francuske u svijetu i radu oko održanja svjetskog mira. Dotakao se historičkih važnih dogadjaja Као Versailles, Locarno, Rapallo, Saare i dr. Prikazao je smisao Lige naroda i zaključio, da je Francuska danas optimistički raspoložena, a da i drugi narodi mogu mirno gledati u budućnost. Br. Warnier održao je predavanje o rotarstvu u Francuskoj i o francuskoj rotarskoj štampi. Preporuca, da se rotarske veze i u tome smijeru iskoriste ı da i naši klubovi iznašaju putem Pariškog rotara svoje radove pred svjetsku JaViiOst.

Xx

R. C LJUBLJANA

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 1. V.—31. X. Hotel Bellevue 1. XI.—30. IV. Hotel Union

191. sestanek 2. jan. Frekvenca 9189 %. Ko nam je brat predsednik ¢estital k novemu letu in nam #elel le najprijetnejSe, nas je obenem pozval k sodelovanju pri pripravah za distriktno konferenco. Br. Polié je nadaljeval svoje poročilo o turneji Glasbene Matice po Bolgariji.

192. sestanek 9. jan. Frekvenca 78°38 %. Brat pastpresident dr. Zirovnik nam je podal pester popis syoje Zivljenjske poti. Nato nam je br. dr. Pavlin podal pregled informacij glede obdavéevanja aytomobiloy ter primerја! пазе stanje z razmerami v inozemstvu.

193. sestanek 16. jan. Frekvenca 81:08 %. Na tem sestanku smo sli§ali idejno predavanje br. Ljubića o sluzenju v klubu. Predavanje je tako skrbno sestavljeno, da brat

18