Jugoslovenski Rotar

Vardarskoj banovini“. Na sednici od 11. januara br. Miroslav Janićijević, šef glavne carinarnice skopske, odrzao je predavanje »Statisticki uporedni pregled Kraljevine Jugoslavije o uvozu i izvozu robe i vrednosti u dinarima u prvom polugodištu 1933/1934“.

Na sednici od i8. januara br. Dobrosav Kamperelić, direktor skopskog filijala Državne hipotekarne banke, govorio je o temi „Državna hipotekarna banka i njena delatnost sa statističkim pregledom poslovanja u Vardarskoj banovini“. U svom lepom i interesantnom predavanju br. Kamperelić je naročito istakao činjenicu, da je kreditima Hipotekarne banke omogućena živa gradjevna delatnost u Skoplju i nekim drugim južnosrbijanskim varošima za ovih poslednjih godina.

Predmet predavanja br. Borivoja Milutinovića, koje je održano na sednici od 25. januara, bio je „Pitanje kulture maka i mogućnost preorientacije“. Pošto je u svome odličnom predavanju u kratko prikazao veliku važnost maka za Južnu Srbiju, brat Milutinović je govorio o kulturama, koje bi ga trebale da zamene, pošto je gajenje maka, u vezi sa Ženevskim konvencijom, ograničeno. Mnogi članovi našega kluba uzeli su zivog učešća u akciji odbora za socijalnu pomoć, kako svojim novčanim doprinosima tako ı vršenjem dužnosti odborovih funkcionera. Sem toga, ı sam klub je priložio rooo dinara, na ime pomoći djačkim trpezama pri skopskim osnovnim školama „Gjure Jakšića“ ı „Njegoša“. U članstvu nije bilo nikakovih izmena. Ali, naš brat Bora Milutinović, dosadašnji načelnik Poljoprivrednog Odelenja Banske Uprave, postavljen je za načelnika Ministarstva Poljoprivrede, te će nas početkom februara ostaviti.

ба о Је ЊЕ

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.30 Hotel Bellevue

192. sastanak >. jan. Frekvencija 83°33 %. Brat Lujo Rismondo predao je ostavku na članstvu kluba iz zdravstvenih razloga. Brat Šoljan ponovno je dodijeljen na rad u Split

i preuzima tajništvo. Brat Markov izvJešćuje o domaćim klubovima i o primljenim i poslanim čestitkama o Božiću i Novoj godini. Čita mjesečno pismo brata guvernera. Brat Petar Rismondo govori o obnovi kluba. Brat pretsjednik traži da na narednom sastanku iznese konkretne predloge. Brat Mardežić čita predlog: nove formulacije rotarskih ciljeva ı uporedjuje je s današnjom. Brat Petar Rismondo drži dva referata: ı.) „O transfuziji krvi“ i 2.) „O jednoj zanimljivoj operaciji koju Je izvršio.“

193. sastanak 9. jan. Frekvencija 83°33 %. Na ispraznjeno mjesto ceremoniera kooptiran je br. Sime Lisi8i¢. Brat pretsjednik referira o rezultatu glasanja za prijem novih članova. Br. Šoljan raspravlja o temi „Zašto sc radja podjednaki broj muške i ženske djece“, prema današnjem znanju biologije o tom predmetu. Br. Stanger čita svoj prevod prekrasne apologije rotarskog prijateljstva od br. Henrrya. Taj će se prevod umnožiti i podijeliti braći. Bivši brat Lujo Rismondo poklonio je fondu kluba i torbi za nevoljne Din 2oo:—.

194. sastanak 16. jan. Frekvencija 77°77 %. Prihvaéa se predlog br.Soljana, da se prospektivni članovi pozivaju kao gosti na sastanke kluba prije nego li se izvrši balotaža, i to u svrhu obostranog upoznavanja. Čitaju se izveštaji domaćih klubova. Br. Škarica referira „O odnosu ljudi bijele i bojane puti“, po raspravi bengalskog pisca Nagendra Nath Gupta.

195.sastanak 23. jan. Frekvencija 88°88 %. Čita se korespondencija i izvještaji domaćih klubova. Br. Stanger referira o predavanju brata Boski u R. CC. Subotica „Medjunarodna sedmica dobre volje“ ı po referatu br. Kneza u R.C. Ljubljana o propagandi za Jugoslaviju u Švedskoj. Br. Mardešić referira iscrpno. © namjeravanoj novoj formulaciji rotarskih ciljeva, čitajući na koncu i svoju formulaciju sa obrazloženjem. Njegova formulacija dobro se dojmila braće, pak će se čitav taj referat umnožiti ı razdijeliti im da bi debata o njemu bila povedena sa što više spremc. Brat pretsjednik Stipanović drži zatim referat „Odakle riječ pfaros za svjetionike“.

196. sastanak jo. jan. Frekvencija 77'77 %. Čitaju se pisma R.C. Dubrovnik u stvari

24