Jugoslovenski Rotar

Ristić opširno je referisao o svom putu u Beograd u svojstvu delegata Trgovačko-industrijske komore iz Sarajeva na medjukomorsku konferenciju u Beogradu, na kojoj su tretirana mnoga pitanja koja se odnose na novi poreski zakon, pitanje razreza tečevina i t.d. On je saopštio zaključke ove konferencije kao i rezultat vodjenih razgovora sa pomoćnikom g. ministra finansija.

199. sastanak 17. dec. Frekvencija 80°76 %. Izve’teno je da „Prosveta“ priredjuje u nedelju komemorativnu sednicu u spomen pokojnom Vasilju Grgjiću u narodnom pozorištu, kojoj su dužni prisustvovati svi rotari koji se toga dana zadese u Sarajevu. Br. Ivo Stražičić održao je prvi deo svoga predavanja i zvanja: „Uzroci dekadence štampe kod nas.“ On je veoma interesantno izložio stanje štampe kod nas 1 nabrojao njene glavne mane ı nedostatke. Izneo je svoja opažanja o tome kakva bi štampa kod nas trebala da bude i nagovestio je da će uskoro obraditi ı drugi deo svoga predavanja.”

199. sastanak 31. dec. Frekvencija 61°53 %. Pročitan je u cjelosti izvod iz predavanja pretsednika R. C. Pančevo br. Isailovića: „Šta su potrebe naše zajednice i šta bi mi rotari mogli učiniti u tom pogledu“, uz odobravanje sve braće. Br. Dr. Aco Babić najavio je svoj referat o knjižici rotara Dr. Spišića o pomoći sakatoj djeci. Br.Ing. Makso Goldberg priloživo je o Božićnim praznicima u naš fond za nevoljne Din 250— па Сети 51 ти зуа braća zahvalna. Pretsednik Dr. Davidović čestitao Je braći nastupajuće praznike ı svima Želi sretnu Novu godinu 1935.

U mjesecu Januaru naš je klub održao samo dva sastanca ı to na 21. in 28. Ostali su sastanci morali otpasti poradi blagdana.

200. sastanak zr. Januara. Frekvencija go %. Gosti rotari: Andrija. Ćurlin, R. C. Dubrovnik, Ludwig Heinrich Jungwinckel, R. C. Villach. Na tom sastanku prisustvovali su mnog! vidjeni naši sugradjani nerotari, koji su bili pozvani da uveličaju našu svečanost prilikom 2oo. sastanka. Pretsednik br. Dr. Davidović otvara sastanak ı lijepim ı biranim riječima pozdravlja sve prisutne goste, ı daje Jedan kratak pregled biti ı djelovanja rotarstva u svijetu ı kod nas. Pretsednik je saopštio Čestitke brata guvernera za današnju sve-

éanost, te čestitke R.C. Zagreb i Ljubljana. Iza toga smo imali kratki spoj ı u sali smo namesto elekričnog svijetla imali lojane sveće. Pastpresident br. Dr. Aco Babić održao je vrlo uspjelo predavanje o rotarskoj ideologiji, o primjeni i praktičnoj vrijednosti rotarskih principa i o značaju tog pokreta kod nas. Predavač je bio nagradjen burnim aplauzom. Naš 200. sastanak obeljezili smo prilogom od Din 1000'— koji je iznos predan br. Dr. Aci Babiću da ga razdijeli siromašnim porodiljama koje napuštaju bolnicu. Sastanak je zaključen u najboljem raspoloženju oko jedanaest sati.

201. sastanak 28. januara. Frekyencija 65 %. Gost rotar: L. H. Jungwinckel, R. C. Villach. Iza otvaranja sastanka brat tajnik čita prispjelu poštu. Brat pretsjednik komemorira smrt nedayno preminulog br. Radomira Jokiéa, člana R. C. Beograd. On napominje da radi neodrzavanja sastanaka ne mogosmo ovo ranije učiniti. Braća ustaju i kliču pokojnom br. Jokiću: Slava! Gost rotar Jungwinckel iznosi u kratkom predavanju svoje dojmove o lepotama Sarajeva. Br. Nikola Berkovié održao je veoma interesantno predavanje O novim financijskim mjerama ministra financija br. Dr. Stojadinovića za konsolidaciju novčanih ı kreditnih prilika kod nas. Na ovo se Je predavanje nadovezala veoma intercsantna diskusija u kojoj su mnoga braća sudjelovala. Na prijedlog br. Dr. Voje Besarovića zaključeno Je da se ovo predavanje br. Berkovića umnoži i pošalje svim našim klubovima. Zaključeno Je da se predavanje pokojnog br. Vasilja Grgjića, koje је brat tajnik preveo na engleski, dade u štampu.

x R. C.– SKOPLJE

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol 205.sastanak 4. jan. Frekvencija 64°28 %. 206. sastanak 11. jan. Frekvencija 60°71 %. 207. sastanak 18. jan. Frekvencija 64°28 %. 208. sastanak 25. jan. Frekvencija 53°57 %. Na sednici od 4. januara gost kluba g. Mita Sudžić, upravnik Ureda za osiguranje radnika u Skoplju, održao Je predavanje o temi „Ured za osiguranje radnika ı njegov rad u

29