Jugoslovenski Rotar

Павешић чита писма брата гувернера, Р.К. Загреб, бр. Попа, члана Р.К. Вуковар, и честитке наших и страних клубова које су предане на разгледавање. Обавештава о примљеним извештајима домаћих клубова, а стране предаје браћи, која ће о њима реферисати. — На предлог бр. Махина усвојен је програм рада, клуба. Предлози одбора за међународно служење постепено ће се, по могућности, реализовати. Одређен је уједно четвртак као дан састанака. Овај дан састанака нашега клуба примењиваће се од 1. jJaнуара 1985. године. Затим је бр. Кон говорио о обнављању чланства. Бр. Новак о друштву «Насушни хлеб», те је састављен ужи одбор, који преузима бригу 0 организацији и изради детаља за ово друштво.

52. састанак 28. дец. Фреквенција 77:78 %. У отсутности претседника седницу води потпретседник бр. Иван Кон. Секретар чита програм нашега клуба, који се као основица рада нашега клуба прима. Брат Никола Соколовић одржао је свој реферат: «0 дневним догађајима.» Брат Махин изнео је по овоме питању писање руске штампе. Бр. Брандајс допунио је слику финансијске ситуације бивше општине и промирене београдске, о којем питању говори још и бр. Ђорић.

58. састанак 3. јан. фреквенција, 77:78 %. Како је претседник бр. Викерхаузер нешто мало болестан, води данашњу седницу потпретседник бр. Иван Кон. Упућује прве речи у име свих чланова и непосредно честита бр. Оветиславу са истим братским жељама које му је упутио у његовој отсутности претседник бр. Викерхаузер. Поздравља уједно нашег госта, г. Душана Бојовића, пуковника. Извештава браћу да смо позвани од Р. К. Београд за заједнички дочек Нове године 13. 0. м. са сестрама и моли чланове да се у што већем броју одазову. — Секретар извештава да је данашњи састанак према нашем програму посвећен «служењу клубу». Бр. Тодор Махин реферисао је о дневним догађајима Совјетске Русије и односима са осталим државама. Бр. Фрањо Новак реферише из страних клубова и

задржава се и описује рад Р.К. Грац. Потом бр.Др.Лав Брандајс даје браћи обавештења о предлогу буџета београдcke ошштине. Изнео је разлике, поједине издатке, редукције, начин израде и слику земунског буџета. По овоме питању говорили су још браћа Петровић и Поповић.

54. састанак 10. јан. Фреквенција 83:33 %. Данашњу седницу води бр. Др. Петар Марковић, члан управе, поздрављајући браћу и напосе нашег госта неротара госп. Стевана Мавреновића. — Данашњи састанак према нашем програму посвећен је «служењу у звању». Бр.Махин обавештава о раду овога одбора. Бр. Блауенштајнер држи троминутни реферат из свог звања о каматној стопи. По овоме питању као и о санацији нашег банкарства говорили су још браћа Петровић и Брандајс. Настављено је са обавештавањем о гратском буџету о којем су питању товорили и браћа Поповић и Марковић. Бр. Махин износи питање о потреби и корисности _ продубљивања _ ротарских идеала. Бр. Пацак обавештава о зимској помоћи у Земуну. Претседавајући брат Др. Пера Марковић за овим закључује седницу и уједно је прочитао распоред рада «служење заједници», који је предвиђен за следећу седницу.

55. састанак 17. јан. Фреквенција 53:33 %. Бр. Др. Марковић известио је о дочеку Нове године са Р. К. Београд а брат претседник о новостима из «Њус летра». Данашња седница посвећена је служењу заједници, У име овог одбора узиме реч бр. Др. Пацак и износи да се је одбор састао и претресао питања која спадају у његову делатност. — Бр. Фрањо Новак одржао је реферат о пољопривредној индустрији шпирита.

56. састанак 24. јан. Фреквенција 88:89 %. Брат претседник чита месечно писмо брата гувернера. У погледу зогодишњице постанка, Р.И. у суботу 27. фебруара, замишља у договору са београдским клубом заједничку седницу, о чему ћемо се претходно још договорити. Како је данашња седница посвећена уједно нашим ротарским публикацијама реферише о «Њус летру» и новостима из последњег

31