Jugoslovenski Rotar

VELIMIR POPOVIĆ DR. DUŠAN DAVIDOVIC

konferencija rotara Jugoslavije, na kojoj je osim brojnih jugoslavenskih rotara prisustvovalo i 12 rotara Čehoslovačke ı Beča. Domaćin ove konferencije, koja Je uspjela, bio je Sarajevski klub. Ovom prilikom odrzan je i reprezentativni raut u svečanim prostorijama opštinske palače.

Jedan od glavnih zaključaka spomenute sarajevske konferencije bio Je osnivanje Jugoslovenskog rotarskog distrikta.

Od inauguracije, a i ranije intenzivno vodjeni svoj rad produbio је klub u duhu rotarskih principa ı učestvovao u mnogim pothvatima Javnog interesa, dajući inicijativu, saradjujući u korisnim akcijama ı pomažući ili kao celina ili posrestvom pojedinačnih svojih članova svako opšte korisno delo. Kontakt Sarajevskog kluba bio je vrlo živ sa svima jugoslavenskim klubovima, a održavane su veze i s najyecim dijelom bratskih klubova u Čehoslovačkoj ı s drugim klubovima. |

Klub je bio posjećen od relativno malo rotara iz inostranstva, ali je doček ı izmjena misli bila vrlo srdačna i na korist odnosnih klubova u pravcu produbljenja internacionalnih veza i sporazuma medju narodima. Naročito valja zabilježiti posjetu 4o-tice engleskih rotara ı njihovih gospodja ljeti 1934, kojom su prilikom utvrdjene veze koje зе 1 danas održavaju sa mnogim britanskim klubovima.

Klub je učestvovao na svima distriktnim konferencijama, pa su članovi kluba sa tih konferencija donijeli mnogo poticaja za rotarski rad.

U ovom pravcu naš je klub mnogo zadužio prvi jugoslavenski distriktnıi guverner br. Edo Marković.

Broj članova kluba, koji je kod osnivanja iznašao 21, narasao Je do 30; sada ima klub 26 članova. Napomenuti je, da su se mnogi članovi sarajevskog Rotary Cluba iselili iz Sarajeva i tako prestali biti članovima našeg kluba. Nastojanja uprave kluba idu za tim da se primanjem novih članova popune one klasifikacije koje su karakteristične po strukturu grada.

10