Jugoslovenski Rotar

gove 6ogodišnjice života, nadovezavši na ovo svoje najavljeno predavanje „O staroj umetnosti na Gornjem Jadranu“, sa dijapozitivima, kojima nam je prikazao spomenike i gradjevine u Primorju i na otocima, od SuSaka do Paga, iz vremena pre Hrista pa do nedavne prošlosti. Zasluga za tumaenje starosti i zna¢enja, te za sacuvanje jednog dela svih starina, pripada opet profesoru Djuri Sabou. Iza toga nam je predayaé prikazivao kipove i slike i druge dragocene predmete od velike istorijske ı umetničke vrednosti dokazavši time da naše Primorje ima, osim zarkog neba i plavog mora, i starina i umetnosti koje u velikoj meri privlače pažnju stranaca. Nakon srdačne zahvale :g. Vrinjaninu ı njegovu pomagaču, г. Рајаliću, na ovom lepom i poučnom predavanju, ‘te brata potpretsednika bratu barunu Turkoviću, na odličnom kutjevačkom vinu, kolacima i ostalim djakonijama, kao i cveću, kojim nas br. Turković, kao svečar, počastio, pretsedavajući zaključuje zvanični sastanak s predlogom da se predje na ugodni nevezani razgovor, u kom su braća ostala daleko iza ponoći.

242. sastanak 13. febr. Frekvencija 72 %. Brat pretsednik izru¢uje pozdrave br. Naglasa iz Ljubljane, koji je boravio u SuSaku i koji nas je zainteresovao inicijativom ostvarenja izgradnje ceste Ljubljana—Sušak, tražeći ı s naše strane moralnu pomoć za ostvarenje toga projekta. Odlučeno je tome pitanju posvetiti naročitu pažnju, kako sa strane kluba, tako ı sa strane pojedine braće. Nato su sledili izveštaji o radu domaćih, čehoslovačkih, nemačkih, austrijskih ı japanskih klubova.

243. Sastanak 20. febr. Frekvencija 94 %. Br. Broz referira „О povesti osnutka rotarstva“ prigodom pretstoje¢e proslave 30godisnjice rotarskog pokreta, 23.februara o. g., nakon čega br. Svrljuga izveštava braću o teškoj nesreći koja je zadesila parobrodarsko društvo „Oceaniju“, gubitkom parobroda » Vile“, koji je toga dana potopio jedan talijanski parobrod, naletevSi na njega u velikoj magli, blizu ušća Pijave. Tom zgodom је našlo smrt, u dubinam Jadrana, nekoliko naših valjanih i sirotnih mornara. Ovaj tužni referat se neobično bolno ı duboko kosnuo

sve prisutne braće, koja su br. Švrljugi, kao

>

=

8

direktoru pomenutog. društva, izrazile svoje saučešće ı bol nad ovako teškim gubitkom broda i naših div-mornara. Neka je poginulim večna slava! Za njim br. Dr. Ružić referira O SVOJOJ poseti u klubovima Beograd i Zemun, od kojih nam donosi bratske pozdrave. Pretsednik otvara na to glavnu godišnju skupštinu. Nakon izveštaja tajnika i blagajnika, kao ı revizionog odbora, koji se bez primedbe primaju na znanje i jednoglasno odobravaju, prelazi se na izbor. Proglasuju se izabranima: pretsednik br. Antié Bogomil, potpretsednik br. Odigrija Nikola, I. tajnik br. Dr. Jakovéi¢ Dionizije, II. tajnik br. Djivovié Tedi, blagajnik br. Mikulitié Marijo, ceremonijar br. Devéié Vilko, pastpretsednik br. Smokvina Milorad; odbornici braća: barun Turković Milan, Dr. Ružić Viktor, Dr. Bonetić Niko; u nadzorni odbor su birani braća: Mikuličić Vinko, Prikril Zlatko, Turina Viktor. Svečana primopredaja dužnosti biće objavljena na poslednjem sastanku meseca juna 1935. godine. Čestitajući novoj upravi na izboru i pozdravljajudi je sa Zeljom da u svom radu postigne što veći i bolji uspeh, brat pretsednik zaključuje sastanak. 244. sastanak 27. febr. Frekvencija 8o %. Br. Turina Viktor čita svoj curriculum vitae, a zatim predavanje „O tehničkom napredovanju mlinarstva“, koje je pobudilo živu pažnju sve braće, koja su predavača nagradila burnim aplauzom zaključivši da se ргеdavanje umnoži ı pošalje bratskim klubovima. Iza diskusije o održanom predavanju zaključuje se da se sledeći sastanak održi u znaku nastupaju¢eg posta i korizme, tako zvanom ,,Bakalerevem večeri“, s jednim zabavnim programom, koji će braća sama sastaviti, bez poziva pododbora za program.

x

RG Sls EN Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20. Hotel Krka

у = 016%

89. sastanak 3. jan. Frekvencija 77°78 7%. Kao prvi sastanak u god. 1935 bio je u glaynom posvećen sjećanju na minulu godinu ı

K

о

3

dobrim željama za novu.