Jugoslovenski Rotar

'klubu knjige, pisane u madjarskom i nemačkom jeziku, o zemljama u susetstvu sa Ma·djarskom. Zahtevao je pako da mu se pošalju ı madjarske školske knjige koje govore o susednim državama; ova je akcija hvalevredna i ide za ciljem da bi bile informacije o susedima za školsku omladinu ı za starije ovde ı tamo uvek sasvim objektivne ı historički pravilne. Študij ovih knjiga ı ispravak raznih nepravilnosti pomaže da se otstrane mnogi nesporazumi. Zato akciju Brna pozdravljamo ı unapred mu zahvaljujemo.

Ceske Budejovice se uspešno staraju o učenicima ı o nezaposlenom pomlatku. Razmišljaju kako bi se im moglo pomoći ı privući th k radu, da lepim postupanjem ne trpe štete u svojem telesnom ı duševnom razvoju. Uz moralne savete poduprli su učenike ı sa 1000 Ké, a za stradajući pomladak prispeva mesečno svaki član 5 do 10 Ke.

Hradec Kralove. Taj se klub materinski ponosi svojim gradom i brine se ха пј остski; zato nas ne iznenadjuje što se bavi domaćim problemima ı traži puteve kako da spasi star: deo grada od smrti ı da ujedno spasi gradbeni razvoj Velkeho Hradce.

Chrudim, nazivan Isto¢no-éeska Atina, stoji na prvom mestu sa duševne dubine svojih predavanja po zasluzi, rekao bih, svojega svetoga duha u osobi filozofa-mislioca rotara Dr. V. Novaka. Njegov sin, najmladji član u čehoslovačkom distriktu, pokazao je u svom predavanju ,O daktiloskopiji* da ide za svojim ocem, alı sa razlikom, da utelovljuje teoriju praksom.

Kosice. U dobro ovome klubu treba ubrojiti Činjenicu da su sve rotarske akcije u Istočnoj Slovačkoj njegov rad, ı to od početka do kraja. Masarykovoj protituberkuloznoj ligi darovao je 100 Ké. Stara se o tom da povisi tako zazeljeni broj klubova u Slovačkoj pa zato radi na ustanovi kluba u Banskoj Bistrici.

Kutna hora, starinski grad, bogat na uspomenama iz vremena svoje slave, prvi je rudarski grad u Ceskoj i slavan po kutnohorskom dekretu, koji dava Cesima na Karlovom univerzitetu u Pragu veća prava nego Nemcima. Sledeći krasnu tradiciju svojih predja iz srednjega veka brine se klub da bi

DJ

=

grad postao i u higijenskom pogledu najbolje opremljen. Zainteresovao je upliyne činitelje za gradbu nove bolnice ı uvidevši da Je njegova inicijativa našla odziva, darovao je u ovu svrhu 2000 Ké,

Melnik nije samo drustven, kako sam pisao u svojem predjašnjem izveštaju, nego i oseca sa bližnjima koji trpe. Na njegov je predlog bila provedena „Sedmica rada za nezaposlene“, u kojoj su svi poslodayaoci, rotarci i nerotarci, dali nezaposlenim zasluzbe. Klub je osim toga darovao u tu svrhu тооо КЕ.

Mlada Boleslav. Član ovog kluba, rotar Klement, postavlja sa svojim plemenitim suprugom sirotinski dom za so sirota na vlastite troskove i dotira sirotinski dom potrebnim kapitalom za uzdržavanje ı opremu sirota koje stupaju u Zivot. Ova ideja, koja će biti realizovana 1935—1936 zgradbom sirotinjskog doma, zasluzi ve¢é danas да зе о njoj piše, Jer ide tu za rotarski rad u korist najsiromašnijih izmedju siromašnih, a biće na diku ne samo klubu nego čitavom distriktu. Praba kandidira za guvernera za godinu 1935/36 svoga bivši tajnika rotara Dr. Hyža, stručnog savetnika u ministarstvu trgovine, koji je zbog znanja jezika, svojih narodnogospodarskih iskustava i poznavanjem inostranstva, gde je bivao duže vremena, u svakom pogledu u prvom redu pozvan za to mesto.

Usti nad Labem zauzeo se je za obitelji koje stradaju u Českom Rudogorju ı podupro hranom 3s obitelji sa 325 lica.

Dragi jugoslovenski prijatelji, dodjite u yelikom broju u Moravsku Ostravu i prisustvujte na$oj VIII. distriktnoj konferenci, Која Се зе drzati 17., 18. i 19. maja 1935. Morayska Ostraya Vam nudi toliko zanimiyosti, jedinstvenih vrednota i doma¢ega obelezja, a mi, éehoslova¢ki rotari, na prvom domaći ostrayski, primi¢emo Vas takyom srda¢no8¢u i prijateljstvom da ćete, kad se budete od nas rastali, ostaviti kod

mestu

nas polovicu svojih srdaca ı nikada nećete zaboraviti poseta Moravskoj Ostravi. Dodjite! Željno Vas očekujemo!

Vaclav Rudi, Mlada Boleslav, redaktor „Československćho RotariA4na“.

1