Jugoslovenski Rotar

Po svršetku ustanaka i ratova Austro-Ugarska je na Berlinskom Kongresu 1878 god. dobila od velikih sila mandat, da zauzme Bosnu i Hercegovinu i da njima upravlja. Optimističke nade austrijske diplomacije, da će se zauzimanje Bosne i Hercegovine izvršiti lako kao kakav vojnički paradni marš, nisu se ispunile. Bosanski i hercegovački muslimani su zaključili da se okupatorskoj vojsci odupru silom.

U Sarajevu je i prije zaključka Kongresa bilo tajne agitacije među muslimanima, da se eventualno spriječi da Bosna i Hercegovina dođu pod tuđu vlast. Ali kada je 3 jula austrijski konzul Vasić dobio vijest, da je Austro-Ugarska dobila mandat da zauzme Bosnu i Hercegovinu i tu vijest razglasio po Sarajevu, muslimani su se uzbunili i 5 jula su krenule mase pred konak (vezirova palača) i zatražile, da vojni komandant Velipaša, koga su mrzili, dade ostavku. Tako je i učinjeno. U toj uzrujanosti prolazili su dani. Narod je bio sve uzrujaniji. U tome je stigao 13 jula HafizpaSa iz Kosovske Mitrovice. Pokret protiv okupacije rastao je u celoj zemlji, osobito u Sarajevu, gdje se obrazovao naročiti Narodni Odbor, a vlast je bila nemoćna. Kada se saznalo, da će austro-ugarska vojska preći granicu 28 jula, a konzul Vasić već 27 počeo dijeliti proklamacije Franje Josipa, uzbuni se Sarajevo i mase urenuše pred konak te prinudiše vezira Masharpašu da dade ostavku. 28 jula postavljena je Narodna Vlada, kojoj je na čelu bio Hafispaša, koji je silom prinuđen bio da se toga primi. 30 jula otputovao je iz Sarajeva zbačeni vezir Masharpaša i njegov pomoćnik Mustantpaša. Na zahtjev Narodne Vlade otputovao je i austrijski konzul Vasić sa cijelim konzularnim personalom.

Narodna Vlada je žurno skupljala novac od naroda, skupljala dobrovoljce i otpremala čete protiv austro-ugarske vojske, koja je sa sjevera i zapada prodirala u Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu su razboritiji elementi uviđali, da je svaki otpor uzaludan, pa su htjeli, da se prekine borba, ali su radikalniji elementi bili jači. I kada je austro-ugarska vojska 18 augusta bila pred Sarajevom, radikalniji elementi nisu dali, da se Sarajevo preda bez otpora, već su se na brzu ruku pripremali za boj.

Ujutru 19 augusta kretala se austro-ugarska vojska u nekoliko kolona sa zapada i sjevera prema varoši. Boj je trajao od ranoga jutra do podne i onda je oko podne sa glavnim dijelom vojske unišao general I. Filipović u Sarajevo.

<

KONFERENCIJA 66. DISTRIKTA VU MORAVSKOJ OSTRAVI

Izvještaj Pavla Ostovića predsjednika R. C. Zagreb.

Po molbi distriktnoga guvernera rotar ing. Radovan Alaupović trebao je da zastupa distrikt na konferenciji u Moravskoj Ostravi. Kako su međutim delegat Rotariy International na konferenciji 66. distrikta rotar guverner Piccione i direktor R. J. Dr. Milan Stojadinović bili spriječeni da tu konferenciju lično posjete zamolio je br. Dr. Stojadinović brata ing. Alaupovića da ga u toj funkciji zastupa. Brat ing. Alaupović odazvao se tom pozivu, pa pošto je on prema tome zastupao Rotary International naš je distrikt bio ostao bez zastupnika. Meni je ponudio guverner Dr. Krejči da mjesto brata Alaupovića zastupam naš distrikt. Ja sam se tom pozivu u dogovoru s bratom guvernerom i odazvao.

ЛИ