Jugoslovenski Rotar

зе klubu Calcutta saopšte važniji podaci o našem klubu i gradu. Potom brat Vlado Devćić održaje svoj referat od 5 min. po zvanju, a zatim kratko i vrlo interesantno predavanje „Kad bi knjige znale govoriti“, koje je s osobitim interesom saslušano i nagrađeno oduševljenim pleskom. Iza njega gost, gosp. ing. Radulović održaje svoje predavanje »Elektro-tehnika i električno gospodarstvo« ističući nam u njemu vrlo interesantne pojedinosti od osobite važnosti kojih nestrucnjaci obićno ne zapažaju. Ovo vrlo zanimivo ı poučno predavanje bilo je s velikim interesom saslušano, što se očitovalo u burnom plesku kojim je predavaé bio nagraden, пакоп сера mu se brat pretsednik od srca toplo i u ime celog kluba zahvaljuje. Za nevoljne je sabrano Din 195.

260. sastanak 19. juna. Frekvencija 88", Po otvaranju sastanka brat pretsednik saopstava da je povodom smrti oca brata pastguvernera, Ministra Dra. Stojadinovića, uputio ovome brzojavnu sažalnicu u ime kluba, sećajući se pokojnika s nekoliko toplih reči, na što sva braća ustaju i kliču pokojniku »Slava!• Po pročitanom zapisniku koji se prima, brat pretsednik nam saopštava pozdrave brata Dra. Ružića iz New Yorka, a zatim poziv bratskog kluba Osijek na petogodišnjicu njihova chartera, komu će se brzojavno Cestitati, jer niko ne moze prisustvovati. Odbor za organizaciju puta u Veneciju izveštava o dosadanjim pripremama ı rezultatima, na što se čita cirkular upravljen svim domaćim klubovima. Iza toga brat Broz referira o radu japanskih klubova, a brat M. Mikuličić o radu domaćih klubova, nakon ćega brat pretsednik pozdravlja brata admirala Salhera i čestita mu rođendan, na cemu se on razdragan toplo ı srdačno zahvaljuje. Iza njega brat potpredsednik, u ime svoje i celog kluba, srdačno pozdravlja brata pretsednika čestitajući i njemu njegov rođendan želeći njemu i njegovoj porodici svaku sreću ı dobro na opšte dobro svih. Brat pretsednik se zahvaljuje ı daruje u klupski fond Din 200. Za nevoljne je sabrano Din 150. Bratu Antiću se podeljuje dopust do 15. jula o. g.

261. sastanak 26. juna. Frekvencija 64". Ovome sastanku prisustvuje gost, brat rotar

28

Mutafelija mlađi, iz bratskog kluba Zagreb, koga pretsednik srdačno i toplo pozdravlja u Želji da ga u našem klubu vidimo što češće, pogotovu, kad ovuda poslovno prolazi. Iza toga nam saopštava veselu i radosnu vest brata Broza koji je odlučio da stupi u braćni život, pa mu srdačno čestita i želi mu svaku sreću i dobro u bračnom životu, cemu se oduševljeno pridružuju sva ostala braća. Brat Richtmann nam izručuje pozdrave brata rotara Villarose iz R. C. Valencia, koji žali što mu nije bilo moguće da prisustvuje našem sastanku, nu što će učiniti meseca septembra, kad opet bude u Sušaku. Potom se Čita zapisnik 260. sastanka koji se prima, našto nam brat pretsednik saopštava da se brat Dr. Stojadinović, ministar pretsednik, zahvalio na saučešću prigodom smrti njegova oca, a ujedno i to da mu je čestitao prigodom imenovanja za pretsednika vlade i ministarstva. Novoosnovani klub Bačka Topola pozivlje nas na svoju inauguracionu slavu pa se zaključuje da mu se uputi brzojavna čestitka i pozdrav, jer niko ne može lično prisustvovati. Iza toga brat Dr. Guteša drži svoj referat od 5 min. po zvanju »O postanku i razvitku sušačke banovinske bolnice«, koji je izazvao očit interes sve braće koja ga zato nagradiše pleskom ı odobravanjem. Za njim je brat Vilko Devćić referirao o radu cehoslovackih klubova, čime je sastanak zavrsen. Za nevoljne je sabrano Din 127.

R C. VARAŽDIN Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak

U junu su održane 4 sjednice našega kluba, koje su bile namijenjene poglavito unutarnjim poslovima kluba ı drugarstvu. Predavanje je održano doduše samo jedno, ono brata Vaneka »O upotrebi elektricitete u medicini, ali relativno visoke frekvencije«. Ove 4 sjednice dokaz su koliko je ojačala homogenost i koliko se učvrstile bratske i prijateljske veze među članovima kluba. Na posljednjem sastanku preuzeo Je dužnost pretsjednika brat Filić Krešimir. Tako se broj pastpretsjednika opet povećao za jednog, koji je vrlo uspješno vršio svoju dužnost