Jugoslovenski Rotar

koji prima predsedništvo, pozdravljajući sve članove i zahvaljujući se bratu Hideghethy-u na uzornom vođenju kluba u prošloj rotarskoj godini. Nakon toga iznaša brat predsednik Funtak statističke podatke našega kluba počam od osnutka. Brat pastpredsednik Hideghethy zahvaljuje se na pismenim čestitkama kluba prigodom njegovog imendana, koji je bio dne 29 juna. Brat dr. Marković zahvaljuje se starom upravnom odboru, želeći istodobno sretan rad novome odboru. Nakon referata brata tajnika o prispeloj pošti i o nedeljnim izveštajima domacih klubova, brat Popp referisao je © svojoj poseti kod nekoliko gospode u Slavonskom Brodu u syrhu osnutka Rotary kluba u Slav. Brodu.

146. sastanak 8. jula. Frehvencija 94.749", Brat predsednik nakon što je otvorio sastanak referiše o biltenu sekretarijata Zdrich, a zatim brat Aleksa Steiner, proslogodišnji, tajnik čita zapisnik prošlog sastanka, referiše o programima putovanja koje su poslali klubovi Sušak i Novi Sad za polazak na III Regionalnu Konvenciju u Veneciju. Dalje tajnik referiše o prošlogodišnjoj frekvenciji, iznaša statistiku i grafikone i zahvaljuje se na poverenju. Dr. Drag. Turk kao drugi tajnik zahvaljuje se također. Brat Popp referiše o osnutku kluba u Slav. Brodu. Bratu Maksimoviću koji uskoro putuje u Karlove Vari daje se naš klupski znak, da ga tamo preda i donese jedan od kluba Karlovi Vary. Nakon toga brat dr. Velja Marković drži predavanje o temi: Bojni otrovi. U predavanju iznaša ораsnosti, koje prete čovečanstvu i pojedincima od budućih ratova sa bojnim otrovima. Iznaša karakteristiku pojedinih bojnih otrova i njihovo delovanje, pa u veZi o tome predobranu i lečenje, te mere zaštite. pučanstva proti bojnih otrova. Predavač je nagrađen velikim priznanjem braće. U diskusiji brat Maksimović iznaša organizaciju odbrane u fabrici Bata i moli brata dra Markovića, da bi pojedine funkcionare jednim predavanjem u fabrici podučio o njihovim dužnostima,

26

našto brat dr. Marković objašnjava organizaciju odbrane od bojnih otrova i obećaje održati jedno predavanje u fabrici Bata.

147. sastanah 15. jula. Frehyencija 89.47". Gosti: dr. Ivo Lipovščak bivši naš član, Brat predsednik nakon što je otvorio sastanak pozdravlja našeg bivšeg člana, a sada milog gosta dra Ivu Lipovséaka, koji je usljed premeštaja u Niš morao istupiti iz Članstva. Dalje predsednik razdeljuje među članstvo statističke podatke o radu našega kluba za vreme od 17. VIII. 1932. do 24. VI. 1935 iz koje pažljivo sastavljene tabele vide se podaci za svakog pojedinog člana. Konačno brat predsednik moli novog blagajnika, da sastavi budžet i referiše o pismu, koje je dobio od osnivača kluba u Slav. Brodu. Brat Hideghethy saopštuje, da je dobio iz Kalifornije jednu kartu na esperantskom jeziku u kojoj ga mole, da bi jedan ovdašnji Rotary klub poslao Rotary Klubu Bercle-Kalifornija pozdrav na esperantskom jeziku. Brat Popp izvešćuje o akciji osnivanja kluba u Slav. Brodu. Gost dr. Lipovšćak referiše iz lista „The Ro. tarian“ o članku, koji govori o dru Ploju, brat dr. Gruber o švicarskim, sirijskim i egipatskim klubovima, a brat dr. Marković o češkim klubovima.

148. sastanak 22. jula. Frekvencija 84.21%. Gosti: bivši član dr. Ivo Lipovščak. Brat predsednik nakon što je otvorio sastanak pozdravlja gosta dra. Ivu Lipovščaka, koji se sada nalazi na odmoru u Vukovaru. Brat tajnik čita zapisnik prošlog sastanka i referiše o nedeljnim izveštajima domaćih klubova. Brat Wachsler referiše iz lista „The Rotarian“ o konvenciji u Mexicu. 149. sastanak 29. jula. Frekvencija 84.21%o, Gosti rotari Knežević Rudolf i Stepanski Vjenceslav oba člana Osječkog kluba, nerotari bivši članovi našega kluba: Garić Janko iz Zagreba ı dr. Lipovščak Ivo iz Niša. Nakon otvorenja sastanka predsednik pozdravlja goste. Brat tajnik referiše o stigloj pošti i o izveštajima domaćih klubova. Gost bivši brat dr. Lipovščak