Jugoslovenski Rotar

PORUKA PREDSJEDNIKA ED. R. JOHNSONA

ZIVIMO ROTARSKI MOJA RIJEG SVIM R. C. SVIJETA

Sada, kada započinjemo novu administrativnu godinu, zivimo rotarski, svijesni naše individualne odgovornosti u pogledu postignuća rotarskih ciljeva i zadaće.

Po mom čednom mišljenju, jedan od najjačih faktora Rotarstva kao organizacije leži u tome, što je ono malne skroz na skroz dobrovoljna organizacija. Mi imademo naš sekretarijat, koji se čedno zove »service station« Rotarya; međutim njegov štab je malen brojem. Ali raštrkani diljem površine zemaljske imade na tisuće ljudi, koji žrtvuju svoje vrijeme, misli i energiju za Rotary — za njegov napredak i za njegov rad na problemima zajednica, u kojima postoje njegove organizacije.

Tisuće od njih kao predsjednici klubova, tajnici i odbornici — svaki od njih primajući na sebe odgovornost u isto vrijeme, kad se prima službe u Rotary — pripravni da učine svoju dužnost, da pomažu distriktne guvernere, odbornike i glavnu upravu R. 1., čineći sve moguće za napredak Rotarstva u slijedećoj godini.

Očekujemo još jednu godinu napredka u Rotarstvu.

Ed. R. Johnson, Predsjednik Rotary International.

Dr. MILAN STOJADINOVIC

,T be Rotary Wheel“ (London) posvecuje u svom broju od augusta nize redke predsjedniku vlade i Rotaru Dr. Stojadinovicu.

Dr. Milan Stojadinović, jedan od direktora uprave R. I. za god. 1954—55, postao je ministrom predsjednikom u Jugoslaviji. To je prvi aktivni Rotar, koji se je uspeo na najviše mjesto u svojoj zemlji. Razumije se samo po sebi, da čitavi Rotarski pokret najsrdačnije čestita dr. Stojadinovicu na časti, koja ga je zapala, osjećajuć kod toga i sam sav ponos, što ga je on time pridonio Rotarstvu. Nadalje dva druga člana njegova kluba — Beograd — postala su članovima, vlade.

Oni od nas, koji su imali čast, da budu lični prijatelji dr. Stojadinovića, vesele se i ponose tim dogođajem. Mi ga već dugo poznamo, kao čovjeka, koji u sebi usredotočuje jaki karakter i sposobnost koji daje osjećaj najveće fizičke i duševne snage — a u isto vrijeme nenamještenu i skroz na skroz ljubaznu jednostavnost, čar i ljubežljivost. Veseli nas, kako je njegova vlada i njegov nastupni govor ugodno primljen i komentiran (napose u »The Times«). Neće biti presmjelo uztvrditi, da je to novi dokaz srea i uma, zadahnutog Rotarskim motivom »sporazuma, dobre volje i internacionalnog mira!«

2